Hírek-Aktuális
A magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna
A nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők – egyebek mellett ez derült ki az IDEA Intézet 2023. novemberében elvégzett kutatásából, melyet az aktív és passzív eutanázia engedélyezésének véleményezése kapcsán készített. Miközben a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt.
további részletek
Befagytak a pártpreferenciák – 2023. november
Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában. A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest. Meg kell azonban jegyezni, hogy IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Az ellenzéki oldalon a novemberi helyzet szintén az erőviszonyok alapvető befagyására utal.
további részletek
Egyelőre megállt a Fidesz támogatottsága – 2023. október
Az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint nem változott a kormányzó párt támogatottsága. A visszaesés nem folytatódott, de nem is fordult meg. Ugyanakkor a korábbi népszerűségvesztés esetében immáron nem ingadozó változásról beszélhetünk. Az utóbbi hónapban alig tapasztalhatók érdemi elmozdulások, talán csak arra szükséges felhívni a figyelmet, hogy a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest.
további részletek
A többség a már működő akkumulátorgyárakat nem zárná be, de nem szeretné, ha újak épülnének
Az akkumulátorgyárak működése és az új gyárak létesítése a hazai politikai közbeszéd egyik kiemelt témája volt az elmúlt hónapokban. Az IDEA Intézetnek az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából végzett, országosan reprezentatív kutatása szerint ennek megfelelően a felnőtt népesség tagjai közül szinte mindenki hallott valamit erről a témáról, de nyár végén csak a felnőttek egyharmada gondolta azt, hogy az ilyen üzemek létesítése előnyös lehet Magyarország számára.
további részletek
2023 szeptember: a 2022. áprilisi 3-a óta a legalacsonyabb mért Fidesz–KDNP-támogatottság
Az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkést mutat. Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest.
további részletek
A 30 év alattiak 40 százaléka valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben külföldre költözik
A KSH adatai szerint 2010 és 2022 között kicsivel több, mint 290 ezer magyarországi felnőtt állampolgár döntött a kivándorlás mellett. A Magyarországról elköltözők száma 2010 és 2015 között folyamatosan növekedett, 2015-ben majdnem elérte az évi 33 ezer főt. Ezután 2020-ig folyamatosan csökkent a kivándorlók száma, majd legutóbbi években újra lassú emelkedésnek indult. 2021-ben több, mint 21 ezren, 2022-ben pedig már több mint 26 ezren döntöttek a külföldre költözés mellett.
további részletek
A hazai felnőtt népesség jelentős része nemet mond az ársapkára, miközben támogatja a kötelező akció
A kormány néhány hónapja bejelentette, megváltoztat olyan kiemelten kezelt, szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró Hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 nyarának közepén végzett felmérésében vizsgálta az ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket. A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel és a Babaváró Hitellel kapcsolatos kutatási tapasztalatok ismertetése után, ezúttal az ársapka intézkedések lakossági megítélésével kapcsolatos véleményeket mutatjuk be.
további részletek
Az idén először csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága – 2023. augusztus
Az IDEA Intézet 2023. július 28. és augusztus 9. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a legutóbbi vizsgálati időszakhoz képest az idei évben először csökkent némileg a kormánypártok népszerűsége. A szokottnál nagyobb elmozdulás ellenére az ellenzéki pártok egyike sem tudta növelni a támogatottságát, így kérdéses, hogy a kormánypártok támogatottságának csökkenése mennyire mutatkozik majd tartósnak.
további részletek
A Babaváró hitel szigorítása pont azokat éri el, akik leginkább igénybe vették eddig a konstrukciót
A közelmúltban a kormány bejelentette, hogy megváltoztat olyan, eddig a kormányzati kommunikáció által kiemelten kezelt szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 júliusában végzett felmérésében ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket vizsgálta. A kutatás tapasztalatait három részben ismertetjük: a Családi Otthonteremtési Kedvezmény után, ezúttal a Babaváró hitellel kapcsolatos kutatási tapasztalatokat mutatjuk be.
további részletek
A CSOK-ot szinte mindenki ismeri, de főleg a jobb körülmények között élők vették igénybe 2023.08.
A közelmúltban a kormány bejelentette, hogy megváltoztat olyan, eddig a kormányzati kommunikáció által kiemelten kezelt szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró Hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 júliusában végzett felmérésében ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket vizsgálta. A tapasztalatokat három részben ismertetjük, először a Családi Otthonteremtési Kedvezmény változásaival kapcsolatos lakossági véleményeket mutatjuk be.
további részletek
Oldalak száma: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11