Hírek-Aktuális
EP-választás: A Fidesz-KDNP 40 százalék felett, a TISZA Párt jelentősen lemaradva a második
Az IDEA Intézet május végén végzett felmérése szerint a választási kampány hajrájára fordulva a Fidesz-KDNP támogatottsága határozottan növekedett, és a TISZA Párt szavazótábora is tovább bővült. E két párton, továbbá a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségén kívül csak a Mi Hazánk érte volna el az 5 százalékos szintet, ha május legvégén került volna sor az európai parlamenti választásra.
további részletek
Három párt a parlamenti bejutási küszöb fölött
Csak három párt került volna be a parlamentbe, ha május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon - ez derül ki az IDEA Intézet 2024 április végén és május elején elvégzett felméréséből. Az eredmények szerint a felnőtt népesség kicsivel több mint negyede szavazna jelenleg a Fidesz-KDNP-re, míg a TISZA párt támogatottsága 15, a Demokratikus Koalícióé pedig 11 százalékos szintet ért el a hónap elején. A Momentum, a Mi Hazánk és az MKPP nem érik a parlamenti bejutási küszöböt. A vizsgálat tapasztalatai azt mutatják, hogy egy május elején tartott EP-választáson a Fidesz-KDNP, a TISZA párt és a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista mellett csak az MKKP-nek lett volna esélye mandátumszerzésre.
további részletek
A kormánypártok és az ellenzéki pártok támogatottsága is csökkent az utóbbi időszakban
Az utóbbi időszak gazdasági teljesítménye, az életszínvonal stagnálása, a 2024 február legelején kirobbant kegyelmi botrány, illetve Magyar Péter keltette politikai turbulenciák jelentős mértékben hathattak a választók politikai gondolkodására, illetve preferenciáira. Nem lehet egyetlen okkal megmagyarázni a változások hátterét, célszerű ezért az alábbi eredményeket az utóbbi események együttes hatásának tekinteni.
további részletek
A kegyelmi botrány mélypontra juttatta a kormánypártok támogatottságát
Az események hatásai ezúttal a Fidesz-KDNP biztos szavazói bázisát is elérték – A „kegyelmi botrány”, illetve az elmúlt hónap egyéb, jelentős belpolitikai eseményei március elejére jelentősebb arányú felnőtt politikai gondolkodását mozgatták meg – ez derül ki az IDEA Intézet 2024 március elején, tehát még Magyar Péter mozgalmának alapítása előtt elvégzett felméréséből. Az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a pártoktól eltávolodó szavazók jellemzően a bizonytalanok táborát növelték, 2024 márciusában ez hosszú idő után nem így volt. Az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy még nem is létező) pártokra szavazók aránya a korábbiakban szokatlan módon, legalább 100-150 ezer fővel növekedett.
további részletek
A kegyelmi ügy akkor érte a kormánypártokat, amikor elkezdtek kilábalni népszerűségvesztésükből
Az IDEA Intézet 2024. január 31. és február 9. között készített reprezentatív felmérésének eredményei szerint az úgynevezett kegyelmi ügy kirobbanása és gyors eszkalációja éppen akkor érte a Fidesz-KDNP-t, amikor úgy tűnt, hogy a párt kezd túljutni a tavalyi évben mindvégig tapasztalható, lassú népszerűségvesztésén – legalábbis annak mélypontján. Hangsúlyozni kell tehát, hogy az IDEA Intézet február elejei eredményei a kegyelmi botrány eszkalációját közvetlenül megelőző, még Novák Katalin köztársasági elnök lemondása előtti időszakra vonatkoznak.
további részletek
A 30 alattiak többsége úgy látja, az Orbán-kormány politikája elvezethet az EU-ból való kilépéshez
Már a decemberi EU csúcs előtt is azok voltak többen a magyar felnőttek között, akik szerint reális esély van arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politika az EU-ból való kilépéshez vezetheti Magyarországot – ez derült ki az IDEA Intézet által 2023 decemberében végzett vizsgálat adataiból.
további részletek
Ki látnának szívesen a magyarok fontos politikai szerepben? – Orbán, Karácsony, Dobrev a dobogón
Az IDEA Intézet 2023. november 30. és december 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Míg a teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, a biztos szavazó pártot választóknál két százalékpontos csökkenés regisztrálható (43%). Az IDEA Intézet 2018 végén kezdődő méréseiben ez a kormányzópártnak mért legalacsonyabb érték. Egy évvel korábban – azaz 2022. decemberében – a Fidesz még 47 százalékon állt.
további részletek
A magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna
A nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők – egyebek mellett ez derült ki az IDEA Intézet 2023. novemberében elvégzett kutatásából, melyet az aktív és passzív eutanázia engedélyezésének véleményezése kapcsán készített. Miközben a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt.
további részletek
Befagytak a pártpreferenciák – 2023. november
Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában. A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest. Meg kell azonban jegyezni, hogy IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Az ellenzéki oldalon a novemberi helyzet szintén az erőviszonyok alapvető befagyására utal.
további részletek
Egyelőre megállt a Fidesz támogatottsága – 2023. október
Az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint nem változott a kormányzó párt támogatottsága. A visszaesés nem folytatódott, de nem is fordult meg. Ugyanakkor a korábbi népszerűségvesztés esetében immáron nem ingadozó változásról beszélhetünk. Az utóbbi hónapban alig tapasztalhatók érdemi elmozdulások, talán csak arra szükséges felhívni a figyelmet, hogy a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest.
további részletek
Oldalak száma: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12