Hírek-Aktuális
A kegyelmi ügy akkor érte a kormánypártokat, amikor elkezdtek kilábalni népszerűségvesztésükből
Az IDEA Intézet 2024. január 31. és február 9. között készített reprezentatív felmérésének eredményei szerint az úgynevezett kegyelmi ügy kirobbanása és gyors eszkalációja éppen akkor érte a Fidesz-KDNP-t, amikor úgy tűnt, hogy a párt kezd túljutni a tavalyi évben mindvégig tapasztalható, lassú népszerűségvesztésén – legalábbis annak mélypontján. Hangsúlyozni kell tehát, hogy az IDEA Intézet február elejei eredményei a kegyelmi botrány eszkalációját közvetlenül megelőző, még Novák Katalin köztársasági elnök lemondása előtti időszakra vonatkoznak.
további részletek
A 30 alattiak többsége úgy látja, az Orbán-kormány politikája elvezethet az EU-ból való kilépéshez
Már a decemberi EU csúcs előtt is azok voltak többen a magyar felnőttek között, akik szerint reális esély van arra, hogy az Orbán Viktor által képviselt politika az EU-ból való kilépéshez vezetheti Magyarországot – ez derült ki az IDEA Intézet által 2023 decemberében végzett vizsgálat adataiból.
további részletek
Ki látnának szívesen a magyarok fontos politikai szerepben? – Orbán, Karácsony, Dobrev a dobogón
Az IDEA Intézet 2023. november 30. és december 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Míg a teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, a biztos szavazó pártot választóknál két százalékpontos csökkenés regisztrálható (43%). Az IDEA Intézet 2018 végén kezdődő méréseiben ez a kormányzópártnak mért legalacsonyabb érték. Egy évvel korábban – azaz 2022. decemberében – a Fidesz még 47 százalékon állt.
további részletek
A magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna
A nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők – egyebek mellett ez derült ki az IDEA Intézet 2023. novemberében elvégzett kutatásából, melyet az aktív és passzív eutanázia engedélyezésének véleményezése kapcsán készített. Miközben a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt.
további részletek
Befagytak a pártpreferenciák – 2023. november
Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában. A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest. Meg kell azonban jegyezni, hogy IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Az ellenzéki oldalon a novemberi helyzet szintén az erőviszonyok alapvető befagyására utal.
további részletek
Egyelőre megállt a Fidesz támogatottsága – 2023. október
Az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint nem változott a kormányzó párt támogatottsága. A visszaesés nem folytatódott, de nem is fordult meg. Ugyanakkor a korábbi népszerűségvesztés esetében immáron nem ingadozó változásról beszélhetünk. Az utóbbi hónapban alig tapasztalhatók érdemi elmozdulások, talán csak arra szükséges felhívni a figyelmet, hogy a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest.
további részletek
A többség a már működő akkumulátorgyárakat nem zárná be, de nem szeretné, ha újak épülnének
Az akkumulátorgyárak működése és az új gyárak létesítése a hazai politikai közbeszéd egyik kiemelt témája volt az elmúlt hónapokban. Az IDEA Intézetnek az LMP-Magyarország Zöld Pártja megbízásából végzett, országosan reprezentatív kutatása szerint ennek megfelelően a felnőtt népesség tagjai közül szinte mindenki hallott valamit erről a témáról, de nyár végén csak a felnőttek egyharmada gondolta azt, hogy az ilyen üzemek létesítése előnyös lehet Magyarország számára.
további részletek
2023 szeptember: a 2022. áprilisi 3-a óta a legalacsonyabb mért Fidesz–KDNP-támogatottság
Az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkést mutat. Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest.
további részletek
A 30 év alattiak 40 százaléka valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben külföldre költözik
A KSH adatai szerint 2010 és 2022 között kicsivel több, mint 290 ezer magyarországi felnőtt állampolgár döntött a kivándorlás mellett. A Magyarországról elköltözők száma 2010 és 2015 között folyamatosan növekedett, 2015-ben majdnem elérte az évi 33 ezer főt. Ezután 2020-ig folyamatosan csökkent a kivándorlók száma, majd legutóbbi években újra lassú emelkedésnek indult. 2021-ben több, mint 21 ezren, 2022-ben pedig már több mint 26 ezren döntöttek a külföldre költözés mellett.
további részletek
A hazai felnőtt népesség jelentős része nemet mond az ársapkára, miközben támogatja a kötelező akció
A kormány néhány hónapja bejelentette, megváltoztat olyan kiemelten kezelt, szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró Hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 nyarának közepén végzett felmérésében vizsgálta az ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket. A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel és a Babaváró Hitellel kapcsolatos kutatási tapasztalatok ismertetése után, ezúttal az ársapka intézkedések lakossági megítélésével kapcsolatos véleményeket mutatjuk be.
további részletek
Oldalak száma: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12