IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Óvatosan aktivizálódó szavazók
Az IDEA Intézet 2020. május 27. és május 31. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékponttal növekedett a megelőző, április 20–26. közötti méréséhez képest. Így a választókorú népesség körében 32 százalékon áll. Ugyanakkor azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot, megállt a Fidesz több mérés óta tartó növekedése, sőt jelentéktelen, 1 százalékos csökkenést mért a vizsgálat. A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA május végi felvétele immár a harmadik volt. Előző hónapban tett megállapításunk, miszerint a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik, újabb mérési eredményekkel került igazolásra. A 2020. májusi adatsor talán legnagyobb változása az áprilisi méréshez képest, az ismeretlen preferenciájúak jelentős, 5 százalékpontos csökkenése.
további részletek
Nem tört előre a Fidesz a koronavírus-járványkezeléssel
Az IDEA Intézet 2020. április 20. és április 26. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók körében is 1–1 százalékponttal növekedett a megelőző, március 17–20. közötti méréséhez képest. Így a választókorú népesség körében 31, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 50 százalékon áll. Azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot, február óta 3 százalékpontot emelkedett a kormányzópárt támogatottsága, ami statisztikailag nem szignifikáns, de tendenciózus változás. A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA Intézet április végi felvétele immár a második volt. Míg Európa több országában, így Ausztriában, Németországban vagy éppen Lengyelországban a kormányzó erők támogatottsága jelentősebben emelkedett, nálunk ez a folyamat nem következett be. A Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk