IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Az előválasztás második fordulója előtt nyílttá vált a verseny az ellenzék és a Fidesz között
Az IDEA Intézet 2021. szeptember 30. és október 9. között, tehát az előválasztás második fordulóját megelőzően készített reprezentatív közvélemény-kutatása az ellenzék és a Fidesz közötti nyílt és kiegyenlített versenyt mérte. A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak 1 százalékponttal, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók esetében újra kiegyenlítetté vált a két tömb támogatottsága. Ez úgy következett be, hogy ebben a rétegben a Fidesz–KDNP két hónap után veszített támogatottságából, az ellenzék pedig hajszálnyival emelkedett.
további részletek
Kik szavaztak Márki-Zay Péterre az előválasztás első fordulójában?
A Márki-Zay jelenség mögötti szociológiai tényezők az előválasztás I. fordulója és az empirikus adatok alapján Az IDEA Intézet 2021. szeptember 30. és október 9. között készített közvélemény-kutatást az előválasztás első fordulójával kapcsolatban. A kutatás indításakor már tudott volt, hogy a második fordulóba Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jut. Az előállt konstelláció, tehát, hogy Karácsony Gergely visszalép Márki-Zay Péter javára, azonban csak a vizsgálat utolsó napjaira lett világos, úgyhogy ezt a helyzetet a kutatás nem tudta külön tesztelni. Jelen elemzés kizárólag azt vizsgálja, hogy kik szavaztak az első fordulóban Márki-Zay Péterre. Hangsúlyozni kell: az alábbi vizsgálódás azok körében történt, akik önbevallásos alapon azt mondták, hogy az első fordulón részt vettek, és Márki-Zay Péterre szavaztak. Miután a teljes minta szűk részéről beszélünk, ezért inkább a tendenciákat és nem a konkrét százalékos értékeket érdemes vizsgálni. A második fordulóban 219 991 első fordulóban nem szavazó jelent meg, akik minden bizonnyal további új tudásokat adnak hozzá egy-egy jelölt tábora kapcsán végzett kutatásokhoz.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk