IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
A magyar társadalom egyötöde szeretné biztosan felvenni a harmadik oltást – 2021. augusztus
Az IDEA Intézet 2021. július végén, augusztus elején reprezentatív kutatást készített a koronavírus-járvány negyedik hullámával kapcsolatos lakossági véleményekről. Az eredmények szerint a magyar felnőtt népesség 49 százaléka nem vagy egyáltalán nem tart a negyedik hullám kitörésétől, szemben azzal a 42 százalékkal, aki feltételezi egy új járványszakasz kialakulását. Nem függetlenül a kínai oltás körüli problémáktól, augusztus 1-től igényelhető vált Magyarországon a harmadik oltás felvétele. Az adatfelvétel eredményei szerint a társadalom valamivel több mint egyötöde (22%) szeretné egyértelműen felvenni az oltást, további 29 százalék pedig jelenleg még nem tudja, de nem zárja ki a harmadik vakcina beadatását.
további részletek
Megállt a Jobbik előretörése a nyár derekán – 2021. július
Az IDEA Intézet 2021. július 22. és augusztus 1. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása lényegében az előző hónappal megegyező, változatlan erőviszonyokat rögzített a tömbösödött pártrendszerben. Az adatok azt jelzik, hogy a két nagy politikai tábor között rendkívül éles a verseny. Míg a teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, addig a választáson biztosan résztvevő pártot választóknál – immár második hónapja – a Fidesz–KDNP. Új fejlemény, hogy az elmúlt egy hónapban nemhogy megállt a Jobbik emelkedése, de inkább visszafordulásról beszélhetünk.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk