IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Kismértékű, de fontos változások a preferenciákban – 2022. január
Az IDEA Intézet 2022. január 4. és január 14. között készített reprezentatív adatfelvétele megerősíti, hogy a Fidesz hónapról hónapra, igaz nem látványosan, de szisztematikusan erősíti támogatottságát. Ennek eredménye, hogy a kampány kezdetekor a kormányzópárt minden vizsgált választói csoportban előnyre, de nem behozhatatlan előnyre tett szert az egységesen induló ellenzék előtt. A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP listája 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 4 százalékponttal vezet az egységes ellenzéki listával szemben.
további részletek
Nincs egyértelmű elutasítottsága a kötelező oltásnak – többen vannak, akik hajlandók az elfogadásra
Az IDEA Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített reprezentatív adatfelvétele szerint a magyar társadalom nincs egyértelműen elutasító állásponton a kötelező oltás „intézményével” kapcsolatban. Az intézet a kutatása során tekintettel volt arra, hogy a kötelező oltás kérdése nem egy „igen-nem” komplexitású téma, számos egyéni és közösségi együttműködésre vonatkozó szempont, erkölcsi felfogás, illetve szabadságjogokról való gondolkodás „ütköző terepe”. Éppen ezért a kutatás a válaszlehetőségek során is reálisabb, illetve a szabadságjogokra vonatkozó plurális nézeteknek nagyobb érvényesülési lehetőségeivel élt.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk