Hírek-Aktuális
A hazai felnőtt népesség jelentős része nemet mond az ársapkára, miközben támogatja a kötelező akció

A kormány néhány hónapja bejelentette, megváltoztat olyan kiemelten kezelt, szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró Hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 nyarának közepén végzett felmérésében vizsgálta az ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket. A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel és a Babaváró Hitellel kapcsolatos kutatási tapasztalatok ismertetése után, ezúttal az ársapka intézkedések lakossági megítélésével kapcsolatos véleményeket mutatjuk be.

Az elemzés letölthető innen.

A kormány 2021 őszén döntött az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapkák bevezetéséről. A kutatás adatfelvételi időszakában e szabályozások még érvényben voltak, de széles körben ismert volt már, hogy augusztustól megszűnnek majd.

A hazai felnőtt népesség tagjai ekkor már több, mint másfél éves tapasztalattal rendelkeztek az ársapkák hétköznapokra gyakorolt hatásairól. A 2023-as év második felére az ársapka-intézkedések széles körben ismertek voltak, a hazai felnőttek túlnyomó többsége hallott már róluk (81%). A döntő többség úgy gondolta, hogy többé-kevésbé tisztában van ennek az intézkedésnek a jelentésével és azzal is, hogy augusztus elsejétől megszűnik.

Az ársapkák kivezetésével kapcsolatos kormányzati döntés összhangban állt az intézkedésekkel kapcsolatban 2023 júliusára kialakult lakossági véleményekkel. Határozott, domináns, többségi álláspontról ugyan nem lehet beszélni, de nyár közepére mindenképpen többen voltak azok, akik az ország gazdasági helyzete szempontjából inkább rossz, vagy kifejezetten rossz döntésnek tartották az ársapkák bevezetését (46%), mint azok, akik pozitívan vélekedtek erről (26%). Az is biztos ugyanakkor, hogy az ársapkák jól érzékelhető népszerűtlensége Fidesz-KDNP szavazók véleményét nem befolyásolta, döntő többségük az ársapkák bevezetéséről 2023 júliusában is pozitívan vélekedett.

Az egyes alapvető élelmiszerek árstop szabályozása, annak gazdasági létjogosultsága, használata, rövid- és hosszabb távú hatása közgazdászok között is vitatott. Így talán az is természetesnek mondható, hogy a hazai felnőttek a piaci folyamatok szabadságára, az állami beavatkozás szükségességére vonatkozó véleménye nem igazán tűnik következetesnek. Miközben az intézkedés hatálybalépése előtti utolsó időszakban a felnőtt népesség kicsivel több mint fele támogatta az élelmiszer ársapkák megszüntetését (52%), majdnem ugyanennyien egyetértettek azzal is, hogy augusztustól a korábban árstop korlátozás alá eső élelmiszerekre is kiterjed a kötelező akciózás (47%).

Az elemzés letölthető innen.

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. június 28 – 2023. július 18 között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az alkalmazott 1800 fős minta hibahatára, abban az esetben, ha egy kérdésre mindenki válaszol, ±2-3 százalék.