Hírek-Aktuális
A Babaváró hitel szigorítása pont azokat éri el, akik leginkább igénybe vették eddig a konstrukciót

A közelmúltban a kormány bejelentette, hogy megváltoztat olyan, eddig a kormányzati kommunikáció által kiemelten kezelt szociális jellegű intézkedéseket, mint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), a Babaváró hitel, valamint az egyes termékekre vonatkozó ársapkák. Az IDEA Intézet 2023 júliusában végzett felmérésében ezen intézkedésekkel kapcsolatos lakossági véleményeket vizsgálta. A kutatás tapasztalatait három részben ismertetjük: a Családi Otthonteremtési Kedvezmény után, ezúttal a Babaváró hitellel kapcsolatos kutatási tapasztalatokat mutatjuk be. A kutatás anyaga letölthető innen.

A kormány júniusban jelentette be, hogy 2024-től nem csak CSOK, hanem a Babaváró hitel igénybevételének szabályai is megváltoznak. Az igényelhető összeg felső határa 10-ről 11 millióra emelkedik, viszont a jövőben már csak azok a házaspárok vehetik majd igénybe a Babaváró hitelt, melyek nő tagjai még nem múltak el 30 évesek. Igaz, az igényelhetőség korhatárára vonatkozóan a jövő év még átmeneti időszakot jelent, mert a hitelt még a 30-40 év közötti nők is igényelhetik majd, de csak abban az esetben, ha igazolni tudják, hogy gyermeket várnak.

Az IDEA Intézet júliusi kutatása azt mutatja, hogy a CSOK-hoz hasonlóan, a Babaváró hitel is széles körben ismert a magyar társadalomban, hiszen felnőtt népesség legalább négyötöde hallott már róla: 4-ből átlagosan 3 felnőtt pedig nagyjából tisztában is van azzal, hogyan működik ez a hitelkonstrukció.

A társadalom legtöbb szegmensében a többség hallott már Babaváró hitelről, de az is egyértelmű, hogy az átlagnál is tájékozottabbak a 40 évesnél idősebbek, a magasabb iskolai végzettségűek, a nagyobb településeken élők és azok, akik úgy érzik, nincsenek anyagi gondjaik, többé-kevésbé jól ki tudnak jönni a jövedelmükből. Ahogyan a CSOK, úgy a Babaváró Hitel is viszonylag gyakran kerül a belpolitikai csatározások középpontjába, ezzel magyarázható, hogy a kormánypárti és a 2022-es választáson közösen induló ellenzéki összefogás pártjainak (DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd) támogatói is az átlagnál nagyobb arányban ismerik.

Mindent figyelembe véve a felnőttek 43 százalékáról mondható el, hogy ismer olyan embereket, akik igénybe vették a Babaváró hitelt. A vizsgálat eredményei szerint 2023 júliusáig a felnőtt népesség tagjainak 4 százaléka vette igénybe saját maga (házastársával közösen), összességében pedig 17 százalék mondható családilag érintettnek, azaz ő maga, vagy közvetlen családtagjai közül valaki igénybe vette ezt a hiteltámogatási konstrukciót. A CSOK és a Babaváró hitel érintettjeinek köre jelentős átfedéseket mutat: akik igénybe vették a CSOK-ot vagy legalábbis családilag érintettek valamilyen formában, az esetek több, mint felében igénybe vették a Babaváró hitelt is.

 A 2024-es év tehát türelmi időszakot jelent majd a 30-40 év közötti nők számára, de ennek végeztével a 30 évnél idősebbek nők már nem igényelhetik majd a Babaváró hitelt. Ez nagyon nagy horderejű változást jelent, mert 2023 júliusáig a hitelt igénybe vevők majdnem kilenctizede éppen a 30-39 éves korosztályba tartozott.

E korcsoport tagjainak majdnem fele júliusban kizártnak tartotta, de legalábbis nem tartotta valószínűnek, hogy a közeljövőben gyermeket vállaljon. Összességében szűk egyötödük gondolkodott a gyermekvállaláson, további 8 százalék bizonytalan volt ebben a kérdésben, azaz hol ebbe, hol abba az irányba változik a véleménye.

Az IDEA Intézet kutatásának adatai azt mutatják, hogy a Babaváró hitel igénylésének szűkítése elsősorban pont ezen gyerekvállalási terveit illetően jelenleg bizonytalan társadalmi csoport jövőbeli döntéseit befolyásolhatja majd elsősorban.

Arról, hogy a Babaváró hitel igénybevételében változások várhatók a jövő évtől a felnőttek kevesebb mint kétharmada hallott, erről tehát kevesebben értesültek, mint a CSOK változásairól (60% vs. 71%). A jövőbeli intézkedések közül rendkívül népszerűtlen a Babaváró hitel igénybevételének korlátozása a 30 éves, vagy ennél fiatalabb nőkre, ezzel legfeljebb csak a kormánypárti szavazók tudnak valamilyen szinten egyetérteni. Jóval magasabb a társadalmi támogatottsága az egy évig tartó átmeneti, türelmi időszak kijelölésének, illetve az igényelhető keretösszeg emelésének is. Ezekkel az intézkedésekkel nem csak a kormánypárti szavazók értenek egyet, de még az ellenzéki pártok szimpatizánsai is támogatni tudják azokat valamilyen szinten.

 

A kutatás anyaga letölthető innen.

 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. június 28 – 2023. július 18. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az alkalmazott 1800 fős minta hibahatára, abban az esetben, ha egy kérdésre mindenki válaszol, ±2-3 százalék.