Hírek-Aktuális
Többen vannak azok, akik nem tiltanák be a Nagy-Magyarország drapériákat a nemzetközi focimeccseken

Az IDEA Intézet 2023. április 28 – május 19. között készített reprezentatív adatfelvétele szerint a felnőtt népesség fele rendszeresen (29%) vagy ritkán (23%) szokott magyar foci közvetítéseket nézni a tévében. További egytizedükkel ez előfordult már, de nem jellemző (11%). A magyar férfiválogatott mérkőzései iránt a legnagyobb az érdeklődés: ezeket a meccseket kétszer annyian szokták rendszeresen megnézni (30%), mint a magyar bajnoki mérkőzéseket (16%).

A Fidesz támogatóinak 43%-a, az Mi Hazánkon kívüli ellenzéki pártok szimpatizánsainak 21%-a néz rendszeresen hazai érintettségű férfi labdarúgó-mérkőzéseket. Utóbbiak 50%-a egyáltalán nem érdeklődik hazai illetékességű fociesemények iránt, nem követi a közvetítéseket. Ez a teljes magyar felnőtt lakosság esetében 37%.

Az IDEA Intézet kutatásában azt is vizsgálta, hogy a megkérdezettek mit gondolnak a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák és zászlók kihelyezésének betiltásáról a nemzetközi labdarúgó mérkőzéseken.

A szurkolói drapéria tiltásának kérdése megosztja a magyar felnőtt népesség tagjait: összességében 45 százalékuk egyetért, 47 százalékuk nem ért egyet ezeknek a zászlóknak a betiltásával.

Részletesebb válaszadási bontásban nézve a teljes népesség 28%-a egyetért a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert olyan politikai üzenetet közvetít, amelynek nincs helye a labdarúgó mérkőzéseken. Az ellenzéki szavazók – kivétel Mi Hazánk – 54 százaléka osztja ezt a véleményt.

További 17% gondolja úgy a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltása kapcsán, hogy ugyan Magyarország történelmi hagyományaihoz és kultúrájához hozzátartozik, de a környező országok lakosai számára sértő, provokatív lehet.

A megkérdezettek 27%-a nem ért egyet a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert Magyarországok történelmi hagyományaihoz, kultúrájához hozzátartozik, ezen túl semmilyen politikai üzenetet nem hordoz. A Fidesz-támogatóinak 49 százaléka van ezen az állásponton.

További 20% van azon a véleményen, hogy nem ért egyet a Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói drapériák betiltásával, mert a trianoni döntés igazságtalan volt, minden alkalmat meg kell ragadni, hogy az ezzel kapcsolatos magyar álláspontot képviselni lehessen. A Mi Hazánk támogatóinak 58 százaléka, a Fidesz-szavazók 34%-a gondolja így.

A Fidesz-KDNP (83%) és a Mi Hazánk (88%) szavazói tehát az átlagnál sokkal gyakrabban utasítják el a Nagy-Magyarország drapériák betiltását.

Ezek a válaszadási arányok eltérőek attól függően, hogy a megkérdezettek milyen rendszerességgel néznek hazai illetékességű labdarúgó-mérkőzéseket.

A teljes kutatás és a részletes eredmények ábrákkal elérhetőek ezen a linken.

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. április 28 – május 19. során vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, kor, iskolai végzettség, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat.