Hírek-Aktuális
Az előválasztás második fordulója előtt nyílttá vált a verseny az ellenzék és a Fidesz között

Az IDEA Intézet 2021. szeptember 30. és október 9. között, tehát az előválasztás második fordulóját megelőzően készített reprezentatív közvélemény-kutatása az ellenzék és a Fidesz közötti nyílt és kiegyenlített versenyt mérte.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak 1 százalékponttal, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók esetében újra kiegyenlítetté vált a két tömb támogatottsága. Ez úgy következett be, hogy ebben a rétegben a Fidesz–KDNP két hónap után veszített támogatottságából, az ellenzék pedig hajszálnyival emelkedett.

A második előválasztási forduló előtt összezárult az olló a kormány és ellenzéke között

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése szerint 2021. szeptember végén, október elején, de az előválasztás második fordulóját megelőzően a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest semmilyen mozgás nem történt, a teljes népességben befagytak az erőviszonyok.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt elmozdulás, ami vélelmezhetően nem független az előválasztás első fordulójának magas részvételétől. Míg 2021. június óta a Fidesz–KDNP vezetett ebben a szűk rétegben, most teljesen kiegyenlítetté vált a két politikai tömb támogatottsága.

Az újra nyílttá váló versenyhelyzet úgy következett be, hogy a kormánypárt listájának támogatottsága 2 százalékponttal csökkent, miközben az egyesített ellenzéki lista választottsága ugyanennyivel emelkedett. Érdemes jelezni, hogy az ellenzéki lista az előző hónapban átlendült a mélypontján, és minimálisan növekedni tudott, így a szeptember végi, október eleji újabb 2 pontos növekedés nem váratlan fejlemény.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 6 százalék, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért értékkel.

 

Pártok támogatottsága, 2021. szeptember végén, október elején

Az egyes pártok támogatottságában kevés érdemi változás történ az elmúlt 1 hónapban.

Az ellenzéki pártok közül a DK és a Momentum Mozgalom is 1‒1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (12, illetve 6%), míg az MSZP immár két hónapja stabilan parlamenti belépési küszöbön áll.

A Jobbik választottsága ugyanakkor 1 százalékponttal csökkent, 9-ről 8 százalékra. A teljes népességen belül a Párbeszéd és az LMP támogatottsága nem változott (2%, illetve 2%).

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 35 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 2 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-é.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt kettő, illetve három százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 27 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében szintén a DK vezet a Jobbik előtt, úgy, hogy támogatottságuk nem változott. Szintén változatlan az összes parlamenten belüli és kívüli párt támogatottsága.

Összességében immár több hónapja azt mutatják az IDEA Intézet mérései, hogy a kormánypárt és az ellenzéki pártok egyesített listája szoros versenyt fut egymással. Vélelmezhetően az előválasztás okozott elmozdulásokat a listák vonatkozásában, míg az egyes pártok támogatottságát érdemben nem érintette.

 

 

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. szeptember 30 és október 9. között vette fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)