Hírek-Aktuális
Megállt a Jobbik előretörése a nyár derekán – 2021. július

Az IDEA Intézet 2021. július 22. és augusztus 1. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása lényegében az előző hónappal megegyező, változatlan erőviszonyokat rögzített a tömbösödött pártrendszerben.

Az adatok azt jelzik, hogy a két nagy politikai tábor között rendkívül éles a verseny. Míg a teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, addig a választáson biztosan résztvevő pártot választóknál – immár második hónapja – a Fidesz–KDNP. Új fejlemény, hogy az elmúlt egy hónapban nemhogy megállt a Jobbik emelkedése, de inkább visszafordulásról beszélhetünk.

 

Kormánypártok és az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága 2021. július végén

Az IDEA Intézet mérése szerint, 2021. július végén, augusztus elején a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 38, a kormánypárt pedig 37 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága jelentéktelen arányban, 1 százalékponttal növekedett.

A két tömb támogatottságának emelkedése úgy következett be, hogy két százalékponttal csökkent az ismeretlen preferenciájúak, azaz a pártpreferenciájukban bizonytalanok, vagy azt titkolók aránya (19-ről 17 százalékra).

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében, immár második egymást követő felvétel során vezet a Fidesz–KDNP. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, miközben az ellenzéki listára 1 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. A kormányzópárt esetében 48 százalékpontos listatámogatást még nem mért az IDEA Intézet azóta, hogy 2021. januárja óta külön kérdéssel vizsgálja a politikai táborok választottságát.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága változatlanul 8 százalék.

 

Pártok támogatottsága 2021. július végén

Az egyes pártok támogatottságában szinte csak egy figyelemre méltó változást érzékelt a nyári kutatás. A tavaszi hónapokban azt tapasztaltuk, hogy a Jobbik választottsága a teljes, választókorú népességben, hónapról hónapra, igaz 1–1 százalékponttal – de folyamatosan növekszik. Az IDEA Intézet mérései szerint a Jobbik 2021. május folyamán állt a támogatottsági maximumán (12%). Egy hónappal később megállt a növekedés, majd 2021. júliusára visszafordulás regisztrálható.

 

A Jobbik 2021. július végén ugyanis – önállóan – 9 százalékot kapna a teljes népességen belül, ami az előző hónaphoz képest kettő, a csúcstámogatottsághoz képest 3 százalékpontos apadás. Ezzel a Jobbik a 2021. elején mért támogatottságára csúszott vissza.

A változás következtében a nyár derekán a Demokratikus Koalíció a legtámogatottabb ellenzéki párt (11%), amit a Jobbik, majd a Momentum Mozgalom követ. A DK és a Momentum 1–1 százalékponttal növelni tudta támogatottságát. Éppúgy, mint az MSZP, amely önállóan, a teljes népességet tekintve nem, de a biztos szavazó pártot választóknál újra elérte a parlamenti bejutás küszöbértékét. A teljes népességen belül a Párbeszéd, valamint az LMP támogatottsága nem változott (2% illetve 1%).

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis hajszálra megegyezik a Fidesz−KDNP-jével. Amelynek támogatottsága jelentéktelen módon, 1 százalékponttal emelkedett.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3−3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva, vagyis a két parlamenten kívüli párt támogatottsága nem változott.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 28 százalék, ami két százalékpontos csökkenést jelent.

A biztos szavazó pártot választók esetében szintén a DK vezet a Jobbik előtt, úgy, hogy az előbbi támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, a Jobbiké pedig – hasonlóan a teljes népességhez – két százalékponttal csökkent. Így a két párt támogatottsága közötti különbség 3 százalékpont a Demokratikus Koalíció „javára”, úgy, hogy az előző hónapban még döntetlenre állt az ellenzéki táboron belüli küzdelem.

A legszűkebb, de leaktívabb választói szegmensben, vagyis a választáson biztosan szavazó pártot választók körében a Momentum, és ahogy fentebb jeleztük, az MSZP támogatottsága is 1–1 százalékponttal növekedett.

Összességében immár több hónapja azt mutatják az IDEA Intézet mérései, hogy a kormánypárt és az ellenzéki pártok egyesített listája között kiélezett, szoros küzdelem regisztrálható. Bár a pillanatnyi támogatottsági arányok függnek a politikai történésektől, valójában a két tömb között eldöntetlen a verseny. Jelenleg a legaktívabb szavazók vonatkozásában a kormánypártok állnak jobban, a teljes népességet tekintve viszont tartósan az ellenzék vezet. 

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. július 22. – augusztus 1. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

 

 

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)