Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések VII. Miniszterelnök-jelöltek versenye

Jelenleg Jakab-Dobrev verseny az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottsági küzdelmében

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. június folyamán személyes, 1200 fős közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ebből a kutatásból jelentést készít. Ahogy a korábbi Závecz–IDEA jelentések során, úgy a kutatás lebonyolítását most is a Závecz Research önállóan szervezte, az IDEA Intézet az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végezte el.

Jelen elemzés kizárólag az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek megítélésével foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. június 21-e és június 30-a között készült, a bemutatott adatok tehát az Országgyűlés nyári szünetének kezdetével jelzett, politikailag igen aktív időszak közhangulatát tükrözi.

Fontos előzetesen azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak. Az aktív bizonytalanok azok a szavazók, akik jelenleg nem rendelkeznek pártpreferenciával, de biztosan, vagy valószínűleg részt kívánnak venni az országgyűlési választáson. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt szavazótáborára. Az elemzés során használt legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Melyik jelöltre szavazna egy előválasztáson, ha a következő jelöltek közül választhatna?”.

 

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenye, 2021. júniusában

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek ismertsége

A június folyamán zajlott személyes közvélemény-kutatás eredményei alapján a vizsgált megkérdezetti körben a hat miniszterelnök-jelölt három jól elkülönülő ismertségi zónába tartozik. Karácsony Gergely regnáló főpolgármester a legismertebb közülük (ismertsége 96% az ellenzékiek és az aktív bizonytalanok körében), ugyanakkor Dobrev Klárának (92%) és Jakab Péternek (90%) is jelentős az ismertsége.

A második csoportba Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter tartozik, akik kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek az ellenzéki szavazók és az ún. aktív bizonytalanok körében. Végül a legkevésbé ismert jelölt Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a maga 45 százalékos ismertségével.

 

Az előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelöltek esélyei

2021. júniusában készített személyes adatfelvétel alapján az ellenzéki szavazók, valamint az aktív bizonytalanok (egy országgyűlési választáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó) körében három politikusnak van komoly esélye az előválasztás megnyerésére. Az adatfelvétel időpontjában a támogatottságok alapján Jakab Péter (28%) vezet, mögötte szorosan Dobrev Klára (27%), tőlük kissé lemaradva Karácsony Gergelynek (24%). Tizenkét százalékot kapna Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, míg a további két jelölt választottsága a vizsgált rétegben 5 százalék alatti.

 

Politikusi képek 2021. június

Ha a kutatás során a politikusokat ismerők körében feltett 11 imázskérdést[1] vizsgáljuk, és azokra adott értékelésekből készítünk egy összesített imázsmutatót, úgy kitűnik, hogy minden tulajdonságot tekintve milyen az egyes miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános véleménystruktúra. Minél magasabb pontszámot ér el ezen az összmutatón a jelölt, annál inkább rájellemző a tulajdonságok mindegyike vagy a többsége. Ezen a listán Jakab Péter pozíciója a legstabilabb. A lista második helyén Jakabtól 2 indexpontra lemaradva Dobrev Klára található, akit Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követ. Érdemes felhívni a figyelmet Márki-Zayra, akinek támogatottsága nem kiemelkedő, ugyanakkor az imázsprofilja ennél jóval kedvezőbb.

Jakab Péter a három erős jelölt versenyében a legjobb mutatóval bír a küzdeni tudó politikusképet illetően, illetve őt tartják a leginkább emberközelinek. Egyik legalacsonyabb értéket megfontoltsága, kiszámíthatósága kapta. Dobrev Klára esetében tájékozottsága, felkészültsége, illetve erős egyénisége a vezető tulajdonságai. Karácsony Gergelyhez képest jobb átlaggal bír abban a tekintetben, hogy le tudja győzni Orbán Viktort, viszont elszántságban Jakab jobban szerepel nála. Karácsony értékei ez utóbbi kategóriában a legjobbak, ezt követi emberközelisége és tájékozottsága. 

A támogatottsági mutatókat és az imázsprofilokat figyelembe véve Fekete-Győr András és Pálinkás József esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak, és érdemi versenyt folytassanak az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének címéért.

Az előválasztás várható végeredményét ezekből az adatokból túlzó lenne kihirdetni, ugyanakkor a verseny pillanatnyi állását jól tükrözik.

 

A kutatás módszertana

A személyes megkérdezésen alapuló kutatás 2021. június 21-30. között készült 1200 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lettek leválogatva az ellenzéki szavazók és az aktív bizonytalanok. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-2,9 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél lényegesen magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.

 

[1] Megfontolt, kiszámítható; felkészült, tájékozott; ismeri Magyarországot, az emberek problémáit; emberközeli, barátságos; elszánt, tud küzdeni a céljaiért; rokonszenves; jó vezető; erős egyéniség, eléri, amit akar; tisztességes, megbízható; le tudja győzni Orbán Viktort; alkalmas az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének.