Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések V.

Pest megye 05. országgyűlési egyéni választókerület (Dunakeszi) – Tonzor Péter (DK) tűnik az esélyesnek Tuzson Bence képviselte választókerületben

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentéssorozatot készít. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

Jelen elemzés Pest megye 05. egyéni választókerülettel, azaz a Dunakeszi székhelyű (jelenlegi képviselő neve: Tuzson Bence, Fidesz–KDNP) foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. április közepén készült, a bemutatott adatok egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Fontos előzetesen azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára. A telefonos kutatás az öt miniszterelnök-jelölt támogatottságát is vizsgálta.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?” A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve, és az esetlegtámogató miniszterelnök-jelölt neve is, tehát a kérdezettek, ha a jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt és a támogató miniszterelnök-jelölt orientálhatta őket.

 

Pest megye 05., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Az ellenzéki pártok támogatottsága

Az április közepén zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Dunakeszi térségében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 13 százalékkal, amit a Momentum követ 5 százalékkal. Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. A választáson biztosan résztvevő és pártot választó csoportban az MSZP–P együttes támogatottsága azonban eléri, sőt meghaladja az 5 százalékot.

2021. április közepén az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 40 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

 

Az előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelöltek esélyei 2021. áprilisában

2021. április közepén készített adatfelvétel alapján a Pest megye 05. egyéni választókerület aktív, előválasztáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó ellenzéki szavazók 32 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 31 százalékuk támogatja. Tőlük jelentős mértékben leszakadva következik Márki-Zay Péter (14%), illetve Jakab Péter és Fekete-Győr András (12 és 9 százalékkal). Dobrev és Karácsony közötti különbség elhanyagolható, a két jelölt között érdemi a verseny a győztes pozícióért.

 

Az előválasztáson résztvevő egyéni jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Az április közepi adatfelvételt idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 39 százaléka Tonzor Péterre, a DK jelöltjére szavazna, 20 százaléka pedig Vajda Viktóriát (Momentum) támogatná. Dorosz Dávid, a Párbeszéd–MSZP jelöltje 16 százalékot, míg a jobbikos Farkas Krisztina 6 százalékot kapna. Az aktív ellenzéki szavazók 20 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Tonzor előnye az előválasztási kampány kezdeti szakaszában tekintélyesnek tűnik, ugyanakkor az esetleges visszalépések még átrendezhetik a Dunakeszi központú egyéni választókerület előválasztási esélyeit.

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. április 12. és 13. között készült 1785 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lett az előválasztáson részt venni kívánó szavazó leválogatva. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.