Hírek-Aktuális
Rendkívül kiélezett verseny a politikai tömbök között 2021. május elején

Az IDEA Intézet 2021. április 27. és május 4. között készített közvélemény-kutatása különálló kérdéssel vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés szerint az ellenzék listája három százalékponttal vezet a teljes, választókorú népesség körében a kormánypártok listája előtt. Az ellenzéki pártok egymás közötti belső erőviszonyai kis mértékben módosultak.

Kormánypártok és az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága

 

2021. április végén, május elején az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet. Az ellenzék 38, a kormánypárt pedig 35 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb egy-egy százalékponttal alacsonyabb támogatottsággal rendelkezik.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága még szűkebb, két százalékpont. Míg az ellenzék listájára 48, a Fidesz–KDNP-re 46 százaléka szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága pedig 2 százalékponttal növekedett.

Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli kisebb pártok együttesen 6 százalékot szereznének, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

 

Pártok támogatottsága, 2021. május elején

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 31 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A biztos szavazó pártot választók körében pedig 46 százalékot kapna, ami két százalékponttal magasabb, mint március végén volt.

Az ellenzéki pártok közül 2021. április végén, május elején a Jobbik támogatottsága 11, a Demokratikus Koalíció támogatottsága 10 százalékon állt a mérés idején.

A biztos szavazó pártot választók körében továbbra is a DK áll az élen (16%), amelyet a Jobbik követ (14%). A Momentum Mozgalom 2021. április végén, május elején 6%, illetve 9%-o kapna egy most esedékes parlamenti választáson.

A teljes népességet tekintve nincs más párt, amely bejutna a parlamentbe, de az MSZP ehhez nagyon közel áll (4%), míg a biztos szavazó pártot választók körében továbbra is 5 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A parlamenti pártok közül a teljes, választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 34 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 3 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-jé.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 31 százalék.

Bármilyen módon is vizsgáljuk a kormánypárt és az ellenzéki pártok támogatottságát rendkívül kiélezett, szoros küzdelmet látunk, ami az elkövetkezendő hónapokban még erőteljesebbé válhat.

 

Módszertan

 

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. április 27 – május 04. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)