Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések II.

Budapest 09. országgyűlési egyéni választókerület (X. kerület) – 2021. április: Kőbánya kampány előtt: a DK jelöltje előnnyel indul az újrázni akaró Párbeszéd–MSZP-jelölttel szemben.

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett/végez az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek aktuális támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentéssorozatot készít, amelynek jelen elemzés a második darabja. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

A második elemzés Budapest 09. egyéni választókerülettel, azaz a X. kerület (jelenlegi képviselő neve: Burány Sándor, Párbeszéd) foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. április elején készült, így a bemutatott adatok sokkal inkább egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mint az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára.

2021. április elején készített adatfelvétel idején hivatalosan három jelölt, Márky-Zay Péter (Mindenki Magyarországáért Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum) és Jakab Péter (Jobbik) jelentette be, hogy indulni fog az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. A politikai közbeszédben azonban valószínűnek tartották Dobrev Klára (DK) és Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) indulását is. Így a telefonos kutatás öt miniszterelnök-jelölt támogatottságát vizsgálta.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?” A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve, és az esetlegtámogató miniszterelnök-jelölt neve is (például Burány Sándor, Párbeszéd és az MSZP közös jelöltjére, akit Karácsony Gergely személyesen támogat). Tehát a kérdezettek, ha a jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt és a támogató miniszterelnök-jelölt orientálhatta őket.

 

Budapest 09., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Politikai szituáció és ellenzéki pártok támogatottsága

Budapest X. kerületét 2018 óta egy ellenzéki képviselő, Burány Sándor (Párbeszéd–MSZP) képviseli az Országgyűlésben. Jelen tudásunk szerint az előválasztáson négy politikus indulása feltételezhető: Arató Gergely (DK), Burány Sándor (Párbeszéd–MSZP), Paróczai Anikó (Momentum Mozgalom) és Tubák István (Jobbik). A jelöltek megítélése és támogatottsága erősen összefügg az ott lakó szavazók politikai preferenciáival, valamint az őket jelölő, támogató pártok és miniszterelnök-jelöltek személyével.

Az április elején zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 09. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 15 százalékkal, amit a Momentum követ 5 százalékkal. Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Miután azonban az MSZP és a Párbeszéd 2018-hoz hasonlóan 2022-ben is közösen indítja jelöltjeit az előválasztáson, érdemes megemlíteni, hogy a két párt együttes támogatottsága eléri az 5 százalékot.

2021. április elején az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 36 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

 

Az előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelöltek esélyei 2021. áprilisában

2021. április elején készített adatfelvétel alapján a Budapest 09. egyéni választókerület aktív, előválasztáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó ellenzéki szavazók 37 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 27 százalékuk támogatja. Tőlük jelentős mértékben leszakadva következik Márky-Zay Péter (15%), illetve Jakab Péter és Fekete-Győr András (8 és 7 százalékkal).

 

Az előválasztáson résztvevő egyéni jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Jelen tudásunk szerint az előválasztáson induló négy ellenzéki egyéni jelölt támogatottsága igen eltérő mintázatot mutat attól függően, hogy milyen választói réteget vizsgálunk.

Az áprilisi adatfelvételt idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 38 százaléka Arató Gergelyre, a DK jelöltjére szavazna, 31 százaléka viszont Burány Sándor (Párbeszéd–MSZP) jelenlegi egyéni országgyűlési képviselőt támogatná. A Momentum jelöltje 18 százalékot, míg a jobbikos Tubák István 5 százalékot kapna. Fontos látni, hogy az aktív ellenzéki szavazók 7 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Összességében 2021. áprilisában a Demokratikus Koalíció jelöltjei, Arató Gergely és Dobrev Klára vezetik a választókerület támogatottsági rangsorát, azonban a mérkőzés még korán sem lefutott. A képviselőjelöltek közül elsősorban Burány Sándor, a miniszterelnök-jelöltek közül pedig Karácsony Gergely tehetik szorossá és fordulatossá ezt a választókerületet. A támogatottságok tehát egy kampány előtti szakaszt tükröznek.

 

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. április 6 és 7-e között készült 1656 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lett az előválasztáson részt venni kívánó szavazó leválogatva. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.