Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések I.

Budapest 06. sz. országgyűlési egyéni választókerület (VIII–IX. kerület)  – 2021. április: Áprilisban szoros versenyben a DK jelöltje nyerte a VIII-IX. kerületi előválasztási támogatottsági versenyt

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett/végez az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentés-sorozatot készít, amelynek jelen jelentés az első darabja. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

Az első elemzés egy izgalmas budapesti egyéni választókerület, Budapest 06., azaz VIII./IX. kerület (jelenlegi képviselő neve: Kocsis Máté, Fidesz–KDNP) előválasztási kutatási eredményeit mutatja be. Az adatfelvételre 2021. április 19. és április 21. között került sor, a bemutatott adatok sokkal inkább egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mint az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Fontos előzetesen azt is megjegyezni, hogy a közölt adat az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?”. A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve is, tehát a kérdezettek, ha a várható jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt orientálhatta őket.

 

Budapest 06., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Politikai szituáció és ellenzéki pártok támogatottsága

Budapest VIII. és IX. kerülete egy olyan egyéni választókerület, amelynek 2010 óta folyamatosan kormánypárti képviselete van az Országgyűlésben. Az április közepén lezajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 06. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 10 százalékkal, amit a Momentum követ 6 százalékkal. Ebben az OEVK-ban sincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Az adatfelvétel alapján az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség egyharmada pártoktól távolságot tartó, azaz nem tudja vagy nem akarja megmondani melyik pártra szavazna, esetleg passzív, azaz nem menne el a választásra. Érdemes megjegyezni, hogy a választáson biztosan résztvevő pártot választók körében két párt, pártszövetség a Jobbik és az MSZP–Párbeszéd is eléri az 5 százalékos támogatottságot.

 

Az előválasztáson résztvevő jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Jelen ismeretink szerint az előválasztáson az egymással szövetséget kötő ellenzéki pártok mindegyikének lesz jelöltje, még ha egy jelölt mögött több jelölőszervezet is felsorakozik. A feltételezett indulók: Csordás Anett (Mindenki Magyarországa, Momentum), Demeter Márta (LMP–Jobbik), Jámbor András (Párbeszéd–MSZP) és Manhalter Dániel (DK).

Az adatfelvétel idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók véleménye erősen megosztott volt, hiszen 32 százalékuk Manhalter Dánielre, a DK jelöltjére szavazna, 30 százalékuk viszont Demeter Mártát, a Jobbik és az LMP jelöltjét támogatná. A két jelölt közötti különbség bőven hibahatáron belüli. Csordás Anettre 18 százalék, míg Jámbor Andrásra az előválasztáson résztvevők 11 százaléka szavazna. Az aktív ellenzéki szavazók egytizede vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

A 2021. áprilisi adatok alapján ebben az egyéni választókerületben izgalmas előválasztás várható, ahol a jelöltek között még semmi sem dőlt el. Bár az országos politikában kevéssé ismert DK-s jelölt, Manhalter Dániel hajszálnyival vezet, de Demeter Márta országgyűlési képviselőnek komoly tartalékai lehetnek más ellenzéki pártok szavazóbázisában, sőt még az április közepén alacsonyabb mutatókkal rendelkező jelöltek sem teljesen esélytelenek. Ez tehát egy olyan egyéni választókerület, ahol az előválasztás valódi téttel rendelkező, többesélyes ellenzéki csatatér.

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. április 19. és április 21-e között készült 1754 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lett leválogatva az előválasztáson részt venni kívánó szavazó. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.