Hírek-Aktuális
A kormánypárti szavazók körében sem elég erős az oltáshoz szükséges regisztráció elfogadottsága

Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogy a választók regisztráltak-e már a vakcinainfo.gov.hu oldalon, tervezik-e ezt megtenni, és mit gondolnak a regisztráció utáni adatbiztonságról. A Fidesz–KDNP támogatóinak 41 százaléka már regisztrálta magát, további 24%-a tervezi, hogy hamarosan regisztrál. Az ellenzéki szavazók sokkal inkább elutasítók a regisztrációval szemben: eddig csak 20 százalékuk tette ezt meg a kormányzati oldalon, 17 százalékuk pedig tervezi a regisztrációt.

A kormánypárti szavazók körében még a 10 százalékot se éri azok aránya, akik féltenék az adataikat a regisztrációkor. Ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazóinak 38 százaléka tart, 26 százaléka pedig különösen tart az adatszolgáltatás következményeitől.

 

Az IDEA Intézet által végzett felmérés január végén azt a kérdéskört vizsgálta, hogy a választópolgárok tervezik-e, hogy regisztrálják magukat a vakcinainfo.gov.hu oldalon, ha ezt még nem tették meg.

A kormánypártok támogatóinak többsége (41%) már regisztrált az oltásra, vagy tervezi, hogy ezt hamarosan megteszi (24%). A Fidesz-KDNP támogatói körében relatíve magasnak mondható azoknak az aránya (19%), akik nem regisztráltak, vagy több hónapja tartó kormányzati kampány után se döntötték el (16%), hogy megadják-e adataikat a koronavirus.gov.hu oldalon. Az általában fegyelmezett kormánypárti szavazók politikai azonosulása a megszokott mértékhez képest alacsonyabbnak tekinthető, ami azt jelezheti, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félelmeket és kétségeket még a saját szavazói körében se sikerült teljes mértékben eloszlatnia a Fidesz–KDNP-nek.

A regisztrációra való törekvés az ellenzéki szavazók körében pont fordított, mint a kormánypártokat támogatók esetében. Negyvenhat százalékuk nem tervezi, hogy regisztrál a vakcinainfo oldalán, és csak 20 százalékuk tette meg az adatfelvétel időpontjáig. Mindez annak tükrében érdekes, hogy az ellenzéki pártok intenzív kampányt indítottak az oltás érdekében. Az ellenzéki pártválasztók 17%-a tervezi a regisztrációt, ami alacsonyabb a kormánypárti szavazók szándékainál. Érdemes megjegyezni, hogy a pártot nem választok véleménye jobban hasonlít az ellenzéki pártok támogatói hozzáállásához, hiszen 49 százalékuk nem tervezi, hogy regisztrálna a kormányzati oldalon és csak 19 százalék tette már meg ezt a lépést.

Összességében a választókorú népesség mintegy negyede (26%) saját bevallása szerint már regisztrált, és 18% tervezi az oltásra való jelentkezést. A döntést eddig nem hozok aránya 17%.

A kormánypárti szavazók körében még a 10 százalékot se éri azok aránya, akik féltenék az adataikat a regisztrációkor. Mindez azt is jelentheti, hogy a Fidesz-KDNP szavazói közül a regisztrációt elutasító vagy arról nem döntők nem a regisztráció esetleges adatkezelési megbízhatatlansága miatt, hanem a vakcinákra vonatkozó információk bizonytalansága okán nem döntöttek a regisztráció mellett.

Ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazóinak közel kétharmada tart az adatszolgáltatás következményeitől (38 százaléka tart, 26% pedig különösen tart tőle). A háttérben meghúzódhatnak azok a félelmek, amelyek az elmúlt években az ellenzéki nyilvánosságban jelentek meg a kormányzati adatgyűjtés átláthatatlanságával kapcsolatban.

A pártot nem választók is megosztottak a kérdésben. Jelentős részük tart (26%) vagy különösen tart egy ilyen kockázattól (15%), de 30 százalékuk egyáltalán nem vagy inkább nem tart (11%) egy ilyen kockázattól.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. január 22 – január 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.