Hírek-Aktuális
Vihar előtti csend? – Koronavírus-járvány első hulláma után is befagyott pártpreferenciák

Az IDEA Intézet 2020. július 30. és augusztus 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében nem változott a megelőző július eleji méréséhez képest. A választókorú népesség körében 34 százalékon áll. Azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot 2 százalékpontos növekményt mért a vizsgálat (52%).

A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA Intézet július végi, augusztus eleji felvétele immár az ötödik volt. A Fidesz–KDNP támogatottsága 2020. februárjához képest 6 százalékponttal, tehát a hibahatárt meghaladó módon növekedett, azaz a kormánypárt sikeresen jött ki a koronavírus-járvány első hullámának kezeléséből.

Fidesz–KDNP

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2020. július 30. és augusztus 3. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 34 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 52 százalék. Az előző hónaphoz képest stagnálásról, illetve hibahatáron belüli (2%) a növekményről beszélhetünk. Miután 2020. februárjához, az utolsó koronavírus előtti méréshez képest öt adatfelvétel lezajlott, így több hónapnyi összevetésben látható, hogy milyen hatása volt a kormányzópárt választottságára a járvány első szakaszának kezelése. A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül 4, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 5 százalékponttal növekedett. Összességében tehát a Fidesz a koronavírus-járvány kezelését pozitív szaldóval zárta. Ami még stabilabbá teszi a kormánypárt helyzetét, hogy az ellenzék egyelőre szétaprózódott, és össztámogatottsága nem tudott emelkedni a járvány időszakában.

 

Ellenzék

Az ellenzéken belül a teljes, választókorú népességet vizsgálva, egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció 11 százalékot, a biztos szavazó pártválasztókon belül pedig 16 százalékot kapna. Július végén, augusztus elején a Momentum Mozgalom az előbbi körben 7 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra. A ciklus közepén tehát a legnépszerűbb ellenzéki párt a DK.

2020. augusztus elején még két azonos támogatottságú ellenzéki párt jutna be a parlamentbe. A Jobbik és az MSZP a teljes népességbeli támogatottsága egyaránt 5%–5%, míg a biztos szavazó pártválasztók körében mindkét párt 6 százalékon áll. Mindkét párt tartja előző hónapi választottságát.

A kisebb parlamenti pártok támogatottsága szintén befagyott. Az LMP az előző hónapival megegyező, 2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. A Párbeszéd az előbbi csoportban 1, az utóbbiban 2 százalékot szerezne.

A parlamenten kívüli erők közül a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népességben 2, a biztos szavazó pártot választóknál 3 százalékon áll, míg a Mi Hazánk Mozgalom a teljes népesség 1, a biztos szavazó pártot választók 1 százalékát tudhatja maga mögött.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. július 30 – augusztus 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.