Hírek-Aktuális
Óvatosan aktivizálódó szavazók

Az IDEA Intézet 2020. május 27. és május 31. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 1 százalékponttal növekedett a megelőző, április 20–26. közötti méréséhez képest. Így a választókorú népesség körében 32 százalékon áll. Ugyanakkor azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot, megállt a Fidesz több mérés óta tartó növekedése, sőt jelentéktelen, 1 százalékos csökkenést mért a vizsgálat.

A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA május végi felvétele immár a harmadik volt. Előző hónapban tett megállapításunk, miszerint a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik, újabb mérési eredményekkel került igazolásra.

A 2020. májusi adatsor talán legnagyobb változása az áprilisi méréshez képest, az ismeretlen preferenciájúak jelentős, 5 százalékpontos csökkenése.

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2020. május 23. és május 31. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 32 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest mindkét rétegben hibahatáron belüli (1%) az elmozdulás történt, csak éppen ellentétes irányban. Míg a választókorú népességben növekedett, addig a biztos szavazó pártot választóknál csökkent a támogatottsága. Miután 2020 februárjához, az utolsó koronavírus előtti méréshez képest három adatfelvétel zajlott le, így negyedéves összevetésben látható, hogy milyen hatása volt a kormányzópárt választottságára a járvány első szakaszának kezelése. A Fidesz támogatottsága mindkét választói csoportban hibahatáron belül, 2–2 százalékponttal növekedett, a járvány hatása tehát igencsak korlátozott volt.

A 2020. májusi adatsor talán legnagyobb változása az áprilisi méréshez képest, az ismeretlen preferenciájúak jelentős, 5 százalékpontos csökkenése. A változás azonban egyetlen párt számára sem jelentett hibahatáron túli támogatottsági többletet, szinte egyenletesen oszlott el az egyes parlamenten belüli és parlamenten kívüli pártok között. Ennek következtében az ellenzéki térfélen több hónapja érzékelhető befagyott preferenciák, lényegesen májusban sem változtak. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 11 százalékot (+1%), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 17 százalékot (+1%) kapna. Májusban a Momentum az előbbi körben 7 százalékon áll (+1%), utóbbiak 11 százaléka szavazna (+1%) a pártra.

A Jobbik a vizsgált időszakban nem tudott profitálni a bizonytalanok és a válaszukat titkolók csökkenéséből. A teljes népességben támogatottsága változatlan 6%, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 7% (-1%). A parlamenti küszöböt továbbra is átlépné az MSZP, támogatottsága a választókorú népesség körében 5% (–), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 6 százalék (-1%).

A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd az előző hónapival megegyező, 2–2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt. Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 33 százalék, vagyis 1 százalékponttal magasabb kormányzópárténál.

A parlamenten kívüli erők (Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt) mindkét választói rétegben 1–1 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. május 27 – május 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.