Hírek-Aktuális
Nem tört előre a Fidesz a koronavírus-járványkezeléssel

Az IDEA Intézet 2020. április 20. és április 26. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók körében is 1–1 százalékponttal növekedett a megelőző, március 17–20. közötti méréséhez képest. Így a választókorú népesség körében 31, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 50 százalékon áll. Azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot, február óta 3 százalékpontot emelkedett a kormányzópárt támogatottsága, ami statisztikailag nem szignifikáns, de tendenciózus változás.

A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA Intézet április végi felvétele immár a második volt. Míg Európa több országában, így Ausztriában, Németországban vagy éppen Lengyelországban a kormányzó erők támogatottsága jelentősebben emelkedett, nálunk ez a folyamat nem következett be. A Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül stabil és nagyon magas, ugyanakkor felülről korlátosnak tűnik.

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2020. április 20. és április 26. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 31 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 50 százalék. Az előző hónaphoz képest mindkét rétegben hibahatáron belüli (+1%) az elmozdulás mértéke. Február óta a választáson biztosan részt vevő és pártot megnevezők kategóriájában 3 százalékpontot emelkedett a támogatottság, ami nem szignifikáns, de tendenciózusnak tekinthető elmozdulás. Ennek ellenére nem állíthatjuk, hogy a koronavírus-járvány érdemi módon megmozgatta volna a kormányzó erő elfogadottságát. Szemben például Ausztriával, Németországgal vagy éppen Lengyelországgal, ahol a kormányon lévő konzervatív pártok mindegyike jelentősebb támogatottság-többletet ért el. A kérdés most már az, hogy a járvány második szakaszában, amikor a kormánynak a gazdasági következményeket kell csillapítani, milyen tendenciák fognak érvényesülni.

Az ellenzéki térfélen szinte befagytak a támogatottsági adatok. A teljes népességben egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK 10 százalékot (–), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot (–) kapna. Áprilisban a Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll (–), utóbbiak 10 százaléka szavazna (+1) a pártra. A Jobbik támogatottsága szintén alig változott. A teljes népességben 6%, míg a biztos szavazó pártválasztóknál 8%. A parlamenti küszöböt az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (5%), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 7 százalék.

A kisebb parlamenti pártok közül az LMP és a Párbeszéd 2–2%-ot szerezne a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók között egyaránt.

Összességében, a parlamenti ellenzék együttes támogatottsága 31 százalék, vagyis hajszálra megegyezik a kormányzópártéval.

A parlamenten kívüli erők (Mi Hazánk Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt) számára a koronavírus-járvány kevesebb megszólalási lehetőséget kínál, támogatottságuk a kritikus 1 százalékos mértékű a teljes, választókörű népességben.

Márciushoz képest nem változott az ismeretlen preferenciájúak aránya sem. A megkérdezettek 35 százaléka nem mondja meg, hogy melyik pártra szavazna, vagy nem tudja, hogy melyik erőt támogassa. A kormány-ellenzék-ismeretlen preferenciák közül egyértelműen ezen utóbbi csoport a legnagyobb arányú.  

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. április 20 – április 26. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.