Hírek-Aktuális
Nem csökkenő Fidesz–KDNP, stabil főpolgármesteri rokonszenv

Az IDEA Intézet 2020. március 17. és március 20. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében a februárival megegyező (30 százalék). A biztos szavazó pártot választók körében pedig némi emelkedés regisztrálható (+2%). A kormányzópárt támogatottsága ebben a rétegben 49 százalék. Ez utóbbi emelkedésből messzemenő következtetést nem lehet levonni a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó kormányzati válságkezelés megítélését illetően. Az ellenzéki pártok támogatottságában érdemi elmozdulás nem történt, az MSZP minimálisan erősödött a biztos szavazók körében, a Momentum minimálisan csökkent, a DK-ra pedig továbbra a biztos szavazó pártválasztók 16 százaléka szavazna egy most vasárnapi választás alkalmával.

Az IDEA Intézet 2020. március közepi adatfelvétele ebben az évben először vizsgálta 20 magyar ellenzéki politikus ismertségét és rokonszenv-indexét. Az adatok szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus Karácsony Gergely főpolgármester. Igaz ez a megállapítás a teljes népességre, az ellenzéki szavazókra és az ismeretlen preferenciájúakra egyaránt. Karácsonyt a független Hadházy Ákos, a momentumos Donáth Anna és Szabó Tímea (P) követi. Az ellenzéki szavazók egyébként sokkal kedvezőbben ítélik meg az ellenzéki pártok politikusait. Esetenként 20 átlagpontot is meghaladja az eltérés az ellenzékiek és az egész népesség véleménye között.

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2020. március 17.–március 20. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 49 százalék. Az előző hónaphoz képest az előbbi rétegben nincs változás, míg a biztos szavazó pártválasztóknál hibahatáron belüli az elmozdulás mértéke. Ez utóbbi emelkedésből messzemenő következtetést nem lehet levonni a koronavírus-járvány kezelésére vonatkozó kormányzati válságkezelés megítélését illetően. A politikatudományi szakirodalom is szakaszosan tárgyalja az inkumbens kormánypárt népszerűségével kapcsolatos várakozásokat, függően attól, hogy a válságkezelés mely időszakáról beszélünk. A koronavírus-járvány kapcsán is leginkább középtávon várható változás a pártpreferenciákban.

A tételt visszatükrözik az ellenzéki pártok támogatottságának stagnálása is, és rövid távon sem utóbbiak változására kell számítani. Március második felében egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 10 százalékot (-1), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 16 százalékot (-) kapna. A Momentum az előbbi körben 6 százalékon áll (–), utóbbiak 9 százaléka szavazna (-1) a pártra. A Jobbik támogatottsága változatlan (6%; 9%). A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (6%), míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát. A Mi Hazánk, az LMP teljes népesség 2%-át tudhatja maga mögött, az ökopártot, a Párbeszédet, a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a biztos szavazó pártot választók 2–2 százaléka támogatja. 

Politikusi népszerűség

Az IDEA Intézet 2020. március közepén készített adatfelvétele vizsgálta a magyar ellenzéki politikusok ismertségét és rokonszenvét is. A rokonszenv-index kiszámítása egy eredetileg 1-től 5-ig terjedő skála 0-tól 100-ig átalakított változatán történt.

2020. március közepén a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (98%). Az ismertségi sorrend második helyén Karácsony Gergely (P), Budapest főpolgármestere (92%) áll, akit Dobrev Klára a DK európai parlamenti képviselője követ (90%).

A legkevésbé ismert személyiségek Keresztes Lóránt László, az LMP frakcióvezetője (58%), Kovács Gergely, az MKKP elnöke (59%) és Kendernay János, az LMP jelenlegi elnöke (44%). Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy igencsak kérdéses a népszerűségi eredmények értelmezése.

2020. március közepén a legmagasabb rokonszenv-indexe Karácsony Gergelynek, Budapest 2019. október 13-án megválasztott főpolgármesterének van (56 átlagpont a 0–100 fokú skálán). Karácsony annyira elfogadott politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legnépszerűbb személyiség. Előnye a hármas holtversenyben lévő Hadházy Ákossal (független), Donáth Annával (Momentum) és Szabó Tímeával (P) szemben 4 átlagpont. E három politikus rokonszenv-indexe a teljes népességben 52–52 átlagpont.

Az 5. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny. Három politikus is 48 pontot ér el: Dobrev Klára a DK EP-képviselője, Cseh Katalin a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke. Őket Tordai Bence (P) (47 pont) és Szél Bernadett független parlamenti képviselő (46) követi.

A legkevésbé rokonszenves politikusok sorrendben, Kendernay János (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Schmuck Erzsébet (LMP), Sneider Tamás (Jobbik), és Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom). Mindannyian 30 pont alatti szimpátia-indexszel rendelkeznek, sőt Toroczkaié 20 átlagpont alá süllyed. Toroczkai nemcsak a teljes népességben, hanem az ellenzéki szavazók, valamint az ismeretlen preferenciájúak között is messze a legkevésbé rokonszenves nem kormánypárti politikus.

Az ellenzéki szavazók egyébként sokkal kedvezőbben ítélik meg az ellenzéki pártok politikusait. Esetenként 20 átlagpontot is meghaladja az eltérés az ellenzékiek és az egész népesség véleménye között. Még nagyobb az eltérés Karácsony Gergely esetében, aki az ellenzéki pártok támogatói körében 80 átlagpontot meghaladó szimpátiával rendelkezik.

 

Ellenzéki politikusok ismertsége* (százalék) és
rokonszenv-indexe (
kerekített átlagpont 0–100 skálán)

 

sorrend

név

párt

ismertség
százalék

teljes népesség

ellenzéki szavazók

 1.

Karácsony Gergely

P

92

56

84

 2.

Donáth Anna

Momentum

76

52

74

 3.

Hadházy Ákos

független

89

52

76

 4.

Szabó Tímea

P

76

52

74

 5.

Dobrev Klára

DK

90

48

72

 6.

Cseh Katalin

Momentum

72

48

72

 7.

Kovács Gergely

MKKP

59

48

63

 8.

Tordai Bence

P

75

47

70

 9.

Szél Bernadett

független

89

46

64

 10.

Fekete-Győr András

Momentum

76

44

62

 11. 

Jakab Péter

Jobbik

80

44

64

 12.

Molnár Csaba

DK

75

40

60

 13.

Kunhalmi Ágnes

MSZP

87

39

61

 14.

Tóth Bertalan

MSZP

71

39

56

 15.

Gyurcsány Ferenc

DK

98

37

59

 16.

Kendernay János

LMP

44

29

40

 17.

Keresztes Lóránt László

LMP

57

29

39

 18.

Schmuck Erzsébet

LMP

73

28

37

 19.

Sneider Tamás

Jobbik

68

26

36

 20. 

Toroczkai László

Mi Hazánk

85

19

7

*Az adott politikus ismertségére külön kérdeztünk rá.

 

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. március 17. – március 20. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.