Hírek-Aktuális
A 2019-es év meglepetés embere: Karácsony Gergely – 2020. január

Az IDEA Intézet 2019. december 18–25. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan növekedett (32 százalék). Az MSZP hibahatáron belül 1 százalékponttal tudta erősíteni a táborát, így hasonlóan a Momentum Mozgalomhoz és a Jobbikhoz 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében.  

Az IDEA Intézet azt is vizsgálta, hogy egy 10 szereplős listából választva kit tekintenek a kérdezettek a 2019-es esztendő meglepetésemberének a magyar politikában. Úgy tűnik az adatok alapján, hogy a múlt esztendő Karácsony Gergely éve volt. Őt Dobrev Klára, a DK EP-képviselője követi a politikusok meglepetéslistáján.    

Pártok támogatottsága

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2019. december 18. és 25. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 32 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 50 százalék. Mindkét esetben minimális, 1–1 százalékpontos növekedésről beszelhetünk.

2019. december végén az ellenzéki oldal meghatározó pártja a Demokratikus Koalíció, mögötte pedig három, azonos támogatottságú párt áll. Az előző hónaphoz képest a DK támogatottsága minimálisan csökkent. Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 9 százalékot, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig a 15 százalékot kapna. A Momentum az előző, november végi adatfelvételhez képest nem tudta tovább bővíteni táborát, ugyanis a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is csökkent támogatottsága. Így a Momentum a teljes népességben 6 százalékos táborral rendelkezik, míg a biztos szavazó pártot választók esetében támogatottsága 10 százalék.

Az ellenzéki tábor másik két, 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt elérő pártja a Jobbik és az MSZP. A teljes, választókorú népesség 6 (–), a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka (+1) támogatja a Jobbikot. Az MSZP hajszállal (1–1 százalékpont) ugyan, de növelte szavazótáborát mindkét választói csoportban, így a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében egyaránt 6 százalékponton áll.

A fennmaradó pártok mindegyike 1–3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ebben a csoportban a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, valamint a Mi Hazánk Mozgalomnak egyaránt 2, illetve 3 százalékpontos tábora van. A Párbeszédet a teljes választókorú népesség és a biztos szavazó pártot választóknak egyaránt 2–2 százaléka választja.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 33 százaléka, ami 2 százalékponttal magasabb az egy hónappal korábban mért adatokhoz képest.

 

A 2019-es év meglepetés embere

Az IDEA Intézet azt is vizsgálta, hogy egy 10 szereplős listából választva kit tekintenek a kérdezettek a 2019-es esztendő meglepetés emberének a magyar politikában. Az adatok alapján 2019 Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének éve volt. Majd minden negyedik ember (24%) őt választotta ki a listából. Nem sokkal van lemaradva tőle Dobrev Klára, a DK EP-képviselője (21%). A többi felsorolt politikus alacsonyabb említettséggel rendelkezik. A választások politikai véleményformálásban játszott kiemelt fontosságára utalhat, hogy Karácsony és Dobrev egy-egy fontos, 2019-ben lezajlott választási eseményen szerepelt a vártnál eredményesebben. Feltűnő azonban az is, hogy egyetlen kormánypárti politikus sincs a lista kiemelt helyén.

Eltérő a kormánypárti, az ellenzéki és az ismeretlen preferenciájúak véleménye. Talán meglepő módon, még a kormánypárti szavazók is Karácsonyt tartják az év emberének (22%), ráadásul a többi politikus teljesítménye körükben kevésbé számít meglepetésnek. Feltűnő azonban, hogy a kormánypárti szavazók 45 százaléka vagy nem kíván, vagy nem tud válaszolni a kérdésre.

Az ellenzéki szavazók körében Dobrev Klára számít 2019 legnagyobb meglepetésesének (29%), míg Karácsony Gergely, igaz mindössze 2 százalékponttal lemaradva, a második helyre szorult. Jakab Péter (Jobbik) említettsége 9 százalék, Pikó Andrásé, a VIII. kerület polgármesteréé 6%, míg Donáth Annát a Momentum EP-képviselőjét az ellenzéki szavazók 5 százaléka nevezte meg.

A preferenciájukat titkolók vagy bizonytalanok szinte azonosan ítélik meg Karácsony Gergely és Dobrev Klára 2019-es szereplését (23 és 22%). Említésre méltó, hogy 28 százalékuk a „nem tudja”, további 11 százalékuk pedig a „nem kíván válaszolni” kategóriát választotta.

 
Az 2019-es év meglepetés emberére vonatkozó eredmények és bontások ezen a linken érhetők el.
 
 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. december 18 – december 25. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 1000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 3,3 százalékpont.