Hírek-Aktuális
Ellenzéki politikusok ismertsége és szimpátiaindexe - 2019. november

Az IDEA Intézet 2019. november végén a magyar ellenzéki politikusok ismertségét és szimpátia-indexét vizsgálta. Az adatok szerint a legnépszerűbb ellenzéki politikus Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. Igaz ez a megállapítás a teljes népességre, az ellenzéki szavazókra és az ismeretlen preferenciájúakra egyaránt. Karácsonyt a független Hadházy Ákos követi, míg a harmadik pozíción Dobrev Klára, a DK politikusa helyezkedik el. Az ellenzéki oldal legkevésbé szimpatikus politikusa Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Az IDEA Intézet 2019. november 29 – december 3. között készített adatfelvétele a magyar ellenzéki politikusok ismertségét és szimpátiáját vizsgálta. A szimpátia-index kiszámítása 0 és 100[1] közötti skála alapján történt.

2019 november végén a legismertebb magyar ellenzéki politikus Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (89%), illetve Karácsony Gergely (P), Budapest frissen megválasztott főpolgármestere (88%). Érdemes megjegyezni, hogy a 90 százalékos ismertségi szintet még ők sem érik el. Az ismertség azért fontos mutató, mert minél kisebb egy politikus ismertsége, annál nehezebben tudják a kérdezettek a szimpátiájukat megítélni, azaz annál nagyobb a bizonytalanság, esetlegesség az adatokban. Ennek eredménye, hogy a kevésbé ismert politikusoknál gyakran előfordul, hogy egyrészt középértéket adnak, vagy éppen azt nézik, hogy melyik párthoz tartozik. Vagyis nem személyt, hanem pártot ítélnek meg.

A DK vizsgált politikusai közül Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kifejezetten ismertnek tekinthető. Hasonló 80 százalék vagy annál magasabb az ismertsége a független parlamenti képviselőknek, Hadházy Ákosnak és Szél Bernadettnek, illetve Kunhalmi Ágnesnek (MSZP) és Toroczkai Lászlónak (Mi Hazánk). A legkevésbé ismert személyiségek mindegyike LMP-s, Kendernay János (52%) jelenlegi és Keresztes Lóránt László (58%) korábbi LMP-s társelnök. Az ő esetükben olyan alacsony az ismertség, hogy igencsak kérdéses a szimpátiaeredmények értelmezése.

2019. november végén a legmagasabb szimpátia-indexe Karácsony Gergelynek, Budapest október 13-án megválasztott párbeszédes polgármesterének van (54 átlagpont). Karácsony annyira szimpatikus politikus, hogy minden vizsgált társadalmi csoportban, azaz a teljes népességben, az ellenzéki szavazók körében, valamint az ismeretlen preferenciájúaknál is ő a legszimpatikusabb személyiség. Előnye a második

 

helyezett Hadházy Ákossal szemben jelentős, 6 átlagpont a teljes népességben, míg 8 pont az ellenzéki szavazók táborában. Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja kire szavaz, nem mondja meg kire szavaz, nem menne el szavazni) előnye 5 indexpont. Karácsony az egyedüli ellenzéki politikus, akinek a szimpátia-indexe minden rétegben 50 pont feletti, azaz közepesnél magasabb, sőt az ellenzéki szavazóknál egyenesen közelíti a jelest.

Minden vizsgált kategóriában (teljes népesség, ellenzéki szavazók és ismeretlen preferenciájúak) a második legszimpatikusabb politikus a független Hadházy Ákos, a harmadik helyezett pedig Dobrev Klára a DK európai parlamenti képviselője.

A 4. helyezettől kezdődően sűrűsödik a mezőny, három 42–t pont körüli politikus Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke, Donáth Anna a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, valamint Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője következik a teljes népességre vonatkozóan. Hármójuk sorrendje hasonló az ellenzéki szavazók között is, ugyanakkor az ismeretlen preferenciájúaknál a 4. helyezett Jakab Péter.

A teljes népességben mért szimpátia-index alapján képzett sorrend középmezőnyében 40 pont alatti és 30 pont feletti ellenzéki politikusok találhatók (8 fő). Végül a legkevésbé szimpatikus politikusok sorrendben, Sneider Tamás (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), Keresztes Lóránt László (LMP), Kendernay János (LMP) és Toroczkai László (Mi Hazánk). Mindannyian 20 pont körüli, vagy annál alacsonyabb szimpátia-indexszel rendelkeznek, sőt Kendernayé és Toroczkaié 20 átlagpont alá süllyed. Esetükben nem szimpátiáról, hanem antipátiáról beszélhetünk. Toroczkai nemcsak a teljes népességben, hanem az ellenzéki szavazók valamint az ismeretlen preferenciájúak között is messze a legkevésbé szimpatikus politikus.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. november 29 – december 3. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.

 

A lenti ábrák mellett az eredményekre vonatkozó elérhetőségek:

Ellenzéki politikusok szimpátia-indexe (0–100-ig terjedő skálán) és ismertsége (választókorú népesség, %): https://infogram.com/1pkg7qp2np9klna9x5jr7w97m6u3y9lnwdv?live ; https://infogram.com/1pq9kpjkzqrpwgcqy5v63yyrqeh0z1r6d1l?live