Hírek-Aktuális
Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus az ellenzéki szavazók körében

Az IDEA Intézet 2019. október 29 – október 31. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan növekedett (33 százalék). A Jobbik, az MSZP és a Momentum közül az utóbbi tudta hibahatáron belül erősíteni a táborát: a teljes népesség 7 százaléka a Jobbikot, 5 százaléka pedig az MSZP-t és 6 százaléka a Momentumot támogatta október végén. A Demokratikus Koalíció a teljes népesség körében 9, a biztos szavazó pártválasztók körében 14 százalékon áll.

A közvélemény-kutatásban a válaszadóknak egy 1-től 10-ig terjed skálán kellett osztályozniuk az ellenzéki politikusokat. Az ellenzéki szavazók körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus (8,1 pont). A budapesti főpolgármestert Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője (7,5 pont) követi, míg a dobogó harmadik fokára a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter (7,3 pont) állhatott fel.

Az IDEA Intézet havi pártpreferencia-kutatására 2019. október 29 – október 31. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága a szeptember végén mért adatokhoz képest annyiban változott, hogy az önkormányzati választások erősebb mozgósító hatása érzékelhetővé vált a felmérésből. Így a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya jelenleg 33 százalék a teljes felnőtt népesség körében, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 51 százalék.

Meg kell jegyezni, hogy az ellenzéki pártok az önkormányzati kampány alatt támogatottságukat nem növelték, érdemben több szavazójuk nem lett, a már meglévő tábor rendeződött össze egy „választói tömbbe” azáltal, hogy az együttműködés révén kvázi kétpártrendszerszerű versenyhelyzetet alakítottak ki. Ennek megfelelően kevéssé lehetett számítani a „győzteshez húzás” ismert jelenségére, lévén a választók számára nehezebb beazonosítani, hogy melyik ellenzéki párt is a leginkább győztes, vagy maga „a” győztes.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknak pedig a 14 százaléka támogatja, amellyel továbbra is az ellenzék legnagyobb pártja. A Jobbik támogatottsága nem változott, 7 százalék a teljes népesség és 9 százalék a biztos szavazó pártválasztók körében. Az MSZP és a Momentum nyáron még azonos méretű szavazótábora egymáshoz viszonyítva apró elmozdulást mutat. A szocialisták támogatottsága a teljes népesség körében öt, a Momentumé hat százalék. Utóbbit a biztos szavazó pártválasztók 9, az MSZP-t 7 százaléka támogatja október végén.

A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az LMP támogatottsága egyaránt két százalék. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt az önkormányzati kampányban érezhetően kevesebbet szerepelt, és ez aktív szavazótáborának csökkenésében is érzékelhető. A júliusi 4 százalék és a szeptemberi 3 százalék után október végén a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja a politikai osztály kritikus pártot. A Párbeszéd továbbra sem tudta Karácsony Gergely kimagasló népszerűségét saját előnyére fordítani: 2019. október végén a teljes népesség 1 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka támogatja a mandátumot nyert főpolgármester pártját.

A Mi Hazánk Mozgalom legfrissebb mérés szerint a teljes népesség körében 2 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, biztos szavazó pártválasztóknak pedig 3 százaléka támogatja.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százalékát teszi ki.

A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy az EP-választás után érzékelt ellenzéki átrendeződés az önkormányzati választásokat követően lényegesen nem gyorsult fel. Egyértelmű győztes párt híján az októberi voksolás relatív győzelme az ellenzéki pártok országos támogatottságában csak minimálisan érzékelhető.

 

Karácsony, Dobrev, Jakab – ellenzéki szimpátiaverseny dobogósai

Az IDEA Intézet 2019. október 29 – 31. között végzett közvéleménykutatása során a válaszadóknak egy 1-től 10-ig terjedő skálán kellett osztályozniuk az ellenzéki politikusokat aszerint, hogy mennyire tartják szimpatikusnak őket. Kutatásunkban csak ellenzéki pártelnököket, illetve frakcióval vagy EP-képviselettel bíró pártok elnökeinek és vezető politikusainak megítélését vizsgáltuk. Az alábbiakban az adott politikus pontszámait (skála átlagait) szerepeltetjük.

Az eredmények alapján Karácsony Gergely főpolgármester a legszimpatikusabb politikus az ellenzéki szavazók körében (1-től 10-ig terjedő skálán 8,1 pont). A párbeszédes politikust Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője (7,5 átlagpont) követi, míg a dobogó harmadik fokára a Jobbik frakcióvezetője, Jakab Péter (7,3 pont) állhatott fel. Őket követi Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (7,1 pont), Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (7,0 pont) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője (6,5 pont) követi.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc és a Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője egyaránt 6,4-6,4 pontot értek el az 1-től 10-ig terjedő skálán. Őket két pártelnök, így az MSZP elnöke, Tóth Bertalan (5,3 pont) és Kovács Gergő, az MKKP vezetője (5,0 pont) követi. A lista sereghajtói Sneider Tamás a Jobbiktól (4,5 pont), és Kendernay János az LMP-től (3,1 pont), és végül Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (1.6 pont)

A főpolgármester (4,9 pont) a bizonytalan pártpreferenciájú szavazók körében is a legszimpatikusabb ellenzéki politikus. Az ellenzéki politikusok a bizonytalanok táborában azonban már lényegesen gyengébb szimpátiával rendelkeznek, mint az ellenzéki szavazók körében. Karácsony az ellenzéki szavazók és a bizonytalanok táborában is a legszimpatikusabb, ugyanakkor a lista sorrendje eltérő a két csoportban.

A bizonytalanok válaszaiból képzett rangsor második helyezettje Fekete-Győr András (4,4 pont), míg a harmadik Dobrev Klára, a momentumos Cseh Katalinnal és a párbeszédes Szabó Tímeával megosztva (4,3 pont). Őket Jakab Péter a Jobbik politikusa követi (4,0 pont), majd az MKKP elnöke, Kovács Gergő (3,9 pont), Gyurcsány Ferenc (3,4 pont) és Kunhalmi Ágnes (3,2 pont) következik. A lista végén ismét ellenzéki pártvezetők találhatóak: a szocialista Tóth Bertalan (2,8 pont), a jobbikos Sneider Tamás (2,6 pont), valamint az LMP elnöke, Kendernay János (2,3 pont), és végül Toroczkai László, a Mi Hazánk vezetője (1.8 pont).

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. október 29 – október 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.