Hírek-Aktuális
A durvább kampány se változtatott a szavazók pártszimpátiáján

Az IDEA Intézet 2019. szeptember 20 – szeptember 24. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében nem változott érdemben (31 százalék). A Jobbik, a Momentum és az MSZP támogatottsága is a korábbihoz hasonló arányokat mutat: a teljes népesség 7 százaléka a Jobbikot, 5–5 százaléka pedig az MSZP-t illetve a Momentumot támogatta ősz elején. A Demokratikus Koalíció a teljes népesség körében 9, a biztos szavazó pártválasztók körében 16 százalékon áll.

Az önkormányzati kampányhajrá megkezdése előtt továbbra sem érzékelhető az ellenzéki pártok között érdemi átrendeződés az EP-választást követő időszakhoz képest. Az MSZP és a Jobbik nem tudott javítani a 2019. május 26-án kialakult politikai helyzetén. A DK és a Momentum konzerválta önmagához képesti helyzetét, így az előbbi tartja az ellenzéken belüli vezető pozícióját. Az októberi voksolás hozhat kiemelkedő helyi eredményéket az ellenzék számára, de a nyilvánosságban élesedő kampányhangulat egyelőre nem tükröződik a pártszimpátiák átalakulásában.

Az IDEA Intézet havi pártpreferencia-kutatására 2019. szeptember 20 – szeptember 24. között került sor. A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya július vége után szeptember közepén is 31 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztóknál nyár közepéhez képest két százalékponttal növelte támogatottságát (szeptember végén 50%). A Fidesz–KDNP támogatottsági aránya minegy 2,5–2,6 milliós stabil tábor mozgósítását teszi lehetővé az önkormányzati választások alkalmával.

Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK támogatottsága a teljes népességben 9 százalék, a választáson biztos résztvevő pártválasztóknál pedig 16 százalék lenne. A DK táborának nagysága így 750 000–800 000 fő körül lehet. A Jobbik támogatottsága érdemben nem változott a július végéhez képest (7% a teljes népesség körében és 8% a biztos szavazó pártválasztóknál). Szeptember végén nagyjából 500 000 ember támogatta a Jobbikot. Az MSZP és a Momentum szavazótábora továbbra is 5 százalék a teljes népesség körében. A biztos szavazó pártválasztók esetében a korábbi pártpreferencia-kutatáshoz képest mindkét párt elhanyagolható mértékben, 1–1 százalékponttal növelte támogatottságát, így a Momentum 9% (2019. július 8%) az MSZP 7 százalékon áll (2019. július: 6%). A Momentum közel 450 000, az MSZP körülbelül 400 000 elkötelezett támogatóval rendelkezik.

A teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága meghaladja az LMP-jét: 3% szemben az LMP 2 százalékával. A Mi Hazánk Mozgalomnak és a Párbeszédnek egyaránt 1–1 százalékos a választottsága 2019. szeptember végén. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a júliusi 4 százalék után a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka támogatná, ami nagyjából 150 000–200 ezres tábort jelent. A biztos szavazók körében szeptember második felére a Párbeszéd felzárkózott az LMP-hez és a Mi Hazánk Mozgalomhoz 2–2 százalékos támogatottsággal. Utóbbi pártoknak kevéssel 100 ezer fölötti elkötelezett támogatójuk van.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 35 százaléka.

Megállapítható, hogy az EP-választás eredményeihez képest az ellenzéki pártok között érdemi átrendeződés nem folytatódott szeptember végén. Az átrendeződés megrekedése vagy bármilyen irányba történő tovább haladása csak az október 13-át követő időszakban fog egyértelművé válni.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. szeptember 20 – szeptember 24. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.