Hírek-Aktuális
Erősödő Fidesz – KDNP és LMP–Momentum-libikóka

Az IDEA Intézet 2019. május 2. – május 6. között havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya a teljes felnőtt népesség körében a március végi 31 százalék után 32 százalék. A Jobbik támogatottsága március legvégéhez képest nem változott, 9%.

Az MSZP-t és a DK-t immáron hónapok után ugyanannyian támogatják. A szocialisták 7 százalékos, a Demokratikus Koalíció 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. A Momentum Mozgalmat március végén a teljes felnőtt népesség 4 százaléka után május elején 3 százalék támogatta. Az LMP támogatottsága ebben a körben változatlan, továbbra is teljes felnőtt népesség 3 százalékának támogatását bírja.

A további pártokat nézve a vizsgált időszakban a teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a március végi 2 százalék után május első napjaira 3 százalékos támogatottsággal bírt, a Párbeszéd ugyanakkor továbbra is 1 százalékkal. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya csökkent a vizsgált időszakban, a teljes népesség 34 százaléka nyilatkozott így.

Az EP-választás kampány közepette egyre inkább érdemes megvizsgálni az ún. biztos szavazó pártot választók véleményét. Ez az a választói kör, amelynek véleménye a legközelebb áll a mindenkori választás végeredményéhez. Ugyanakkor a havi pártpreferencia-mérésekből nem lehet pontos becsléssel élni az EP-s mandátumesélyeket illetően.

A Fidesz–KDNP-re március végén a biztos szavazó pártválasztók 48 százaléka szavazott volna, májusra 2 százalékponttal, 50 százalékra növekedett választottsága. A Jobbik támogatottsága viszont az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent. A februári 17, márciusi 14 százalék után május elejére 13 százaléknyi biztos szavazó pártválasztó szavazna a Jobbikra. Immár hónapok óta állandó ugyanakkor az MSZP (10%), valamint a DK (9%) támogatottsága. Az LMP a biztos szavazó pártot választó rétegnek az 5 százalékára számíthatna, ez utóbbi 1 százalékpontos növekedés március végéhez képest. A Momentum listájára a márciusi 6 százalék után a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára szintén a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka, a Párbeszéd listájára pedig 2 százaléka szavazna.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. május 2. – május 6. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.