Hírek-Aktuális
Ki látnának szívesen a magyarok fontos politikai szerepben? – Orbán, Karácsony, Dobrev a dobogón

Az IDEA Intézet 2023. november 30. és december 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Míg a teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, a biztos szavazó pártot választóknál két százalékpontos csökkenés regisztrálható (43%). Az IDEA Intézet 2018 végén kezdődő méréseiben ez a kormányzópártnak mért legalacsonyabb érték. Egy évvel korábban – azaz 2022. decemberében – a Fidesz még 47 százalékon állt.

A kutatás adatai letölthetők innen.

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben három további párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyaránt 5-5 százalékkal. Mindhárom pártnak a biztos szavazó pártot választók rétegében is stabilan megvan a parlamenti belépéshez szükséges támogatottság.

Az IDEA Intézet decemberi vizsgálata során arra is választ keresett, hogy mennyire népszerűek a kormánypártokat vezető miniszterelnökhöz képest más pártok vezető politikusai („szívesen látná-e őket fontos politikai szerepben, vagy sem”).

Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált politikusok népszerűsége – ideértve Orbán Viktor miniszterelnökét is – eléggé alacsony: egyik vizsgált politikusról sem mondható el, hogy az emberek többsége szívesen látja őket fontos politikai funkcióban. Ezzel együtt Orbán Viktor népszerűsége a vizsgált politikusok mindegyikét felülmúlja, igaz a vélemények szélsőségesnek mondható mértékben változnak a politikai preferenciák függvényében.

Orbánt a felnőtt népesség tagjainak több, mint egyharmada (37%) látná szívesen (a jövőben is) fontos politikai szerepben. A pozitív véleményt képviselők jóval többen vannak, mint a Fidesz-KDNP jelenlegi támogatói (37% vs. 26%). Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely (29%) és Dobrev Klára (26%) tekinthető a legnépszerűbbnek. A DK EP-képviselője a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak hívei között egyértelműen a legnépszerűbb, a bizonytalanok között viszont a főpolgármester támogatottsága magasabb. 

Néhány héttel ezelőtt Donáth Anna, a Momentum vezető politikusa élesen bírálta a DK-t, illetve annak elnökét. A Momentum vezető politikusát jelenleg a felnőtt népesség 14 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben, ez lényegesen alacsonyabb Dobrev Klára támogatottságánál, és nem sokkal magasabb annál, mint amennyien Gyurcsány Ferencről vélekednek hasonlóan (12%). Az eredmények azt mutatják, hogy Dobrev Klára megítélése jóval kedvezőbb Donáth Annáénál, az ellenzéki összefogás pártjainak támogatói között is (68% vs. 23%) és a bizonytalan szavazók között is (22% vs.12%).

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. november 30. és december 13. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív Magyarország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az elemzés alapját képező N=1500 fős minta hibahatára, az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2-3 százalék.