Hírek-Aktuális
Befagytak a pártpreferenciák – 2023. november

Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint érdemi változás nem regisztrálható a pártpreferenciák alakulásában. A teljes népességben a kormányzó párt támogatottsága jelentéktelen módon csökkent, míg a biztos szavazó pártot választók körében nincs változás az előző havi méréshez képest. Meg kell azonban jegyezni, hogy IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye.

Az ellenzéki oldalon a novemberi helyzet szintén az erőviszonyok alapvető befagyására utal.

Az elemzés letölthető innen.

 

Az IDEA Intézet mérései szerint a 2023 őszi időszakban kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. Annyit érdemes megjegyezni, hogy az IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései tükrében még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakot tekintve a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján. A biztos szavazó pártot választóknál ugyanis még ekkora elmozdulás sem rögzíthető. 2023. szeptember óta változatlan a választottsága, 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztetik. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6%) és a Momentum Mozgalom. (5%). A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023. októberében mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártot választók körében is megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját. Fontos azonban jelezni, hogy a mikrotámogatottságú pártok esetében a mérések hibája jelentős, az adatokat nem érdemes túlinterpretálni. Érdemes továbbá jelezni, hogy a Mi Hazánk, amely szintén a Jobbikból szakadt ki, az őszi időszakban nem tudta érdemben növelni a támogatottságát, a gazdasági és szociális problémák egyelőre nem terelték kiemelkedő arányban a radikális párt irányába a helyzetükkel elégedetlen szavazókat. 

Összességében egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott.

 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. október 31. és 2023. november 16. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. Az alkalmazott 1500 fős minta hibahatára, abban az esetben, ha egy kérdésre mindenki válaszol, ±3-4 százalék.