Hírek-Aktuális
Egyelőre megállt a Fidesz támogatottsága – 2023. október

Az IDEA Intézet 2023. szeptember 29. és október 13. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint nem változott a kormányzó párt támogatottsága. A visszaesés nem folytatódott, de nem is fordult meg. Ugyanakkor a korábbi népszerűségvesztés esetében immáron nem ingadozó változásról beszélhetünk. Az utóbbi hónapban alig tapasztalhatók érdemi elmozdulások, talán csak arra szükséges felhívni a figyelmet, hogy a preferenciájukban bizonytalanok, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya két százalékponttal növekedett az előző méréshez képest. Az elemzés letölthető innen.

Az őszi időszakban, megegyezően a korábbi, szeptemberi adatfelvétel eredményével, a 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re. A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás. Hasonló a helyzet a biztos szavazó pártot választóknál: az előző hónappal megegyező módon e szűk, de aktív szavazói réteg 45 százaléka választaná a kormányzó erőt.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesznek egyelőre sikerült stabilizálni a támogatottságát, a nyár végén tapasztalt kisebb mértékű visszaesés nem folytatódott tovább.

Az ellenzéki oldalon sem történtek érdemi mozgások, vagyis, ha 2023 októberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezti az ellenzék. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk 6%) és a Momentum Mozgalom. (5%). A biztos szavazó pártot választók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

Az IDEA Intézet 2023. októberében először publikálja A Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben azonos választottsággal rendelkezik a Jobbik Magyarország Mozgaloméval, sőt, a biztos szavazó pártot választók körében még meg is előzi azt a pártot, amiből kiszakadt A Nép Pártján. Míg a Jobbiknak egy, A Nép Pártjának két százalékot mért a vizsgálat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az ilyen mikrotámogatottságú pártok esetében a mérések hibája jelentős, az adatokat nem érdemes túlinterpretálni.

Összességében, 2023 őszén a kormánypártok támogatottsága egyelőre stabilizálódni látszik, a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló gyakorlatilag nem csökkent, és különösen nem koncentrálódott.

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. szeptember 29. és október 13. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,6 százalékpont.

Az elemzés letölthető innen.