Hírek-Aktuális
Veszély nélküli zónában a Fidesz-KDNP, küszöb alatti LMP

Az IDEA Intézet 2018. október 18-22. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a jelenleg frakcióval bíró pártok közül a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP és a DK támogatottsága van a parlamenti küszöb fölött, míg a képviselőcsoporttal bíró LMP és Párbeszéd támogatottsága elmarad attól.

 

A felmérés alapján a Fidesz-KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 37 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalék, míg a 2018. áprilisi 8-i választás alkalmával a jelöltjeiket koordináló MSZP és DK tábora egyaránt 5 százalékos. A további pártokat tekintve a teljes népesség körében az LMP 2 százalékon, a Párbeszéd 1 százalékon áll, akárcsak a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében ez az arány 3 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók körében a kormányzó pártok helyzete egy „magányos pozíció”, ennek a körnek ugyanis 55 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, a Jobbikra 18 százalék. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka az MSZP-t, 7 százaléka a DK-t, 3 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd és a Mi Hazánk listájára a biztos szavazó pártválasztók 1 százaléka, a Momentumra 2, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka szavazna.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2018. október 18–22. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.