Hírek-Aktuális
Lélektani határ alá süllyedt a Fidesz támogatottsága – 2023. február

Az IDEA Intézet 2023. január 30. és február 15. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye azt mutatja, hogy egy rövid stagnálást követően újra csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében (29%). Ez egy fontos lélektani határpont, ugyanis az IDEA Intézet által készített kutatások során 2019. január óta egyetlen hónapban sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a Fidesz esetében.

A kormánypárttól elpártolók azonban továbbra sem az ellenzéki pártok szavazóbázisát gyarapítják, hanem az ismeretlen preferenciájúak egyre bővülő táborát erősítik. A Fidesz számára ezért a változás kevés politikai kockázatot hordoz.

2023. február legelején áttört egy lélektani határt a Fidesz támogatottság-csökkenése

Az IDEA Intézet 2023. február elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy két hónapnyi stagnálás után, hibahatáron belül ugyan, de újra csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes, választókorú népesség körében. A domináns pártra 2023. február folyamán a választókorú népesség 29 százaléka szavazna, ami két százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mért eredményekhez képest. Egy hibahatáron belüli elmozdulásnak ugyan kicsi a jelentősége, ugyanakkor a 29 százalékos támogatottsági szint az IDEA Intézet kutatásai eredményeiben 2019 januárja óta a legalacsonyabb arány. Korábban egyetlen alkalommal sem süllyedt a párt választottsága a lélektani határnak számító 30 százalékos szint alá. Az, hogy ez egy tartós tendenciát jelez, vagy egy egyedi esetről van szó, későbbi kutatásokkal érdemes ellenőrizni.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál ugyanis nem történt változás: a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalék. Azaz a Fidesz domináns pozícióját egyetlen ellenzéki párt sem veszélyezteti.

A Fidesz hibahatáron belüli csökkenése együtt járt az ismeretlen preferenciájúak ugyanekkora mértékű, tehát 2 százalékpontos növekedésével. 2023. februárjában a preferenciájukban bizonytalanok, a válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya így 36 százalékon áll, ami az IDEA Intézet mérései szerint az egyik legmagasabb érték 2019. januárja óta.

Az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz támogatottság-vesztéséből

Az ellenzéki oldalon, 2023. januárjához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező választói mozgások történtek. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció (12%, –), mögötte a Mi Hazánk áll 7 százalékos támogatottsággal (+1%). Az IDEA Intézet mérése szerint továbbra sincs más ellenzéki párt, amely önállóan indulva elérné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos választottságot. A Momentum Mozgalom 4, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékon áll, míg a többi ellenzéki párt támogatottsága 1–2 százalék körüli szinten stagnál (MSZP 2%, Jobbik 2%, LMP-Párbeszéd 1-1%).

A biztos szavazó pártot választók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A DK támogatottsága továbbra is 20 százalék, amelyet a Mi Hazánk követ 9 százalékkal. Ebben a szűk választói rétegben a Momentum (6%) és az MKKP (5%) is a parlamenti bejutási küszöb határán áll. Az IDEA Intézet mérése szerint a Jobbik helyzete ugyanakkor kritikus, mert 2022. február folyamán ebben az aktív választói közegben is mindössze két százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Összességében, ahogyan arra több korábbi elemzésünkben felhívtuk a figyelmet, a Fidesz támogatottsága határpont körüli szinten lehet. Minden olyan szavazó, aki a 2022-es választási kampányban a kormányzati intézkedések vagy az orosz agresszió nyomán kitört háború miatt a kormánypárt mögé állt, 2022 végére eltűnt a párt mögül. Az IDEA Intézet mérése szerint 2022. február folyamán támogatottsága kissé tovább csökkent, és most először süllyedt a 30 százalékos lélektani határ alá. Ez a hibahatáron belül támogatottság-vesztés erős figyelmeztető jel a kormány számára, azonban politikailag mégsem katasztrofális, mert az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz 2022 ősz óta tartó vesszőfutásából. Nem az ellenzéki pártok támogatottsága nő ugyanis, hanem a pártot nem választók tábora lesz egyre nagyobb arányú.

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. január 30 – 2023. február 15. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.