Hírek-Aktuális
Az ellenzék elcsendesedett november végére 2021. november-december

Az IDEA Intézet 2021. november 29. és december 13. között készített adatfelvétele azt jelzi, hogy az év utolsó időszaka nem változtatta meg drasztikusan a választói preferenciákat. Az előválasztás utáni időszakban az egységes ellenzék kissé elcsendesedett, így érdemben nem javultak a pozíciói. Fideszes áttörésről azonban nem beszélhetünk.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös és a FideszKDNP listája azonos támogatottsággal rendelkezik, míg a biztos szavazó pártot választók körében a kormányzópárt listája 1 százalékos többlettel rendelkezik.

November végén, december elején a Fidesz kissé erősítette pozícióját

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése szerint 2021. november végén, december elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül a Fidesz−KDNP-vel azonos támogatottsággal rendelkezik. Az ellenzék és a kormánypárt is egyaránt 38-38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék esetében 1 százalékponttal csökkent a támogatottság.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg az előző mérés esetében a Fidesz–KDNP 3 százalékponttal vezetett, ez december elején újra 1 százalékpontra csökkent. Ez az eredmény úgy következett be, hogy a Fidesz-lista támogatottsága 1 százalékponttal csökkent, miközben az ellenzéki listáé 1 százalékponttal növekedett. Az előválasztást követően a Fidesz-KNDP újra átvette a napirendformálás irányítását, az ellenzék passzívabbá vált, de a Fidesz érdemi támogatottság emelkedése nem következett be.

A perszonalizált politikai térben óriási szerepe van a politikai vezetőknek. Ezért egy harmadik kérdésben nem egyszerűen a közös ellenzék és a kormánypárt listáját versenyeztettük egymással, hanem megneveztük a két nagy politikai tömb listavezetőjét Márki-Zay Pétert és Orbán Viktort. Ebben a konstellációban, a teljes népességen belül a Márki-Zay vezette ellenzéki közös lista vezet 1 százalékponttal úgy, hogy csökken az ismeretlen preferenciájúak aránya, míg a biztos szavazó pártot választóknál az Orbán vezette kormánypárti listának lesz 2 százalékpontos előnye.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 7 százalék, úgy, hogy a Mi Hazánk Mozgalom 1 százalékponttal növekedett.

 

 

 

Pártok támogatottsága 2021. november végén, december elején

Kis lépésekben növekvő Fidesz

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 35 százalékos. Ez a 2021-es év legmagasabb támogatottságát jelenti a kormányzópártnak.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik és az MSZP támogatottsága is 1–1 százalékponttal csökkent (8%, illetve 3%), a többi párté viszont változatlan. A DK 12, a Momentum Mozgalom 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 33 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 2 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz−KDNP-éjé.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 26 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal csökkent (47%).

Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek. A DK (18%) és a Momentum (10%) ennyivel növekedett, a Jobbik (11%) és az MSZP (3%) ennyivel csökkent. Ezek a mozgások a szavazótáboron belüli vándorlást mutatják.

A parlamenten kívüli pártok közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága nem változott (3%), míg a Mi Hazánké 1 százalékponttal emelkedett (4%).

Összességében az előválasztást követően az ellenzék kissé elcsendesedett, a kormányzópárt támogatottsága ennek ellenére jelentősen nem emelkedett, az ellenzéké azonban „vegyesen” mozgott.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. november 29 – december 13. között vette fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)