Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések VI.

Budapest 03. országgyűlési egyéni választókerület (XII. kerület) – Nyár elején Fürjes Balázs (Fidesz)-Komáromi Zoltán (DK) küzdelem lenne a XII. kerületben

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research több telefonos közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentéssorozatot készít. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

Jelen elemzés Budapest 03. egyéni választókerülettel, azaz a XII. kerület (jelenlegi képviselő neve: Gulyás Gergely, Fidesz–KDNP) foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. április utolsó napjaiban készült, a bemutatott adatok egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Fontos előzetesen azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazókra, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?” A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve, tehát a kérdezettek, ha a jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt orientálhatta őket.

 

Budapest 03., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Az ellenzéki pártok támogatottsága

Az április végén zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 03. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 11 százalékkal (biztos szavazó pártválasztók: 17%), amit a Momentum követ 9 százalékkal (biztos szavazó pártválasztók: 15%). Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Miután azonban az MSZP és a Párbeszéd 2018-hoz hasonlóan 2022-ben is közösen indítja jelöltjeit az előválasztáson, fontos jelezni, hogy a két párt együttes támogatottsága éppen eléri az 5 százalékot. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a teljes, választókorú népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 3%.

2021. április végén az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 34 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

 

Az előválasztáson résztvevő egyéni jelöltek esélyei

Az áprilisi adatfelvétel idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 54 százaléka Komáromi Zoltánra a DK és az LMP jelöltjére szavazna, 36 százaléka Hajnal Miklóst (Momentum-Jobbik-MSZP-Párbeszéd) támogatná. Az aktív ellenzéki szavazók 10 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

A XII. kerületben Komáromi Zoltán jelentősebb előnnyel indul, de helyzete a start-, nem pedig a célpozíció, az érdemi kampány most kezdődik.

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. április 27-28. között készült 1688 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lett az előválasztáson részt venni kívánó szavazó leválogatva. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.