Hírek-Aktuális
Az előválasztáson ma résztvevőknél Dobrev, Jakab és Karácsony a sorrend – 2021. február

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között először vizsgálta az előválasztás során (potenciálisan) induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében. Bő félévvel a tényleges előválasztás előtt a kapott eredmények egyfajta „tájkép csata előtt” helyzetet jeleznek, azaz kiindulópontként szolgálnak a későbbi mérésekhez. Mivel a választóknak töredéke fog részt venni a 2021. őszi előválasztáson, így az IDEA Intézet jelen elemzésében egy olyan támogatottsági arányt publikál, amelyek a valósághoz közelít, lévén a részvételüket az előválasztáson biztosra ígérő ellenzéki szavazók – kivétel Mi Hazánk – körében kérdezett rá az egyes miniszterelnök-jelölti támogatottságokra.

A legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (biztosan elmenne egy most esedékes előválasztásra) az öt potens jelölt közül Dobrev Klára (DK) 28, Jakab Péter (Jobbik) 27, míg Karácsony Gergely (P) 22 százalékot kapna. Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy feltételezzük Dobrev Klára és Karácsony Gergely indulását is.

Mint az ismert, az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt leginkább elkötelezett szavazók vesznek részt, minden további választói szegmens bevonása számos feltétel függvénye. Mindez nem azt jelenti, hogy az előválasztást az nyeri, akinek a legnagyobb mozgósítható szavazói tömbje van, de azt igen, hogy a jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükrözik, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk.

Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András már jelezte indulását, de az IDEA Intézet kutatásában feltételezte, hogy mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely részt fog venni a megmérettetésen. Ennek megfelelően tettük fel kérdésünket, amely így közelebb áll az első forduló valós választási szituációjához: „Ha egy miniszterelnöki-jelöltre vonatkozó előválasztás során Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András közül lehet választani, Ön kit támogatna?”.  

Azon ellenzéki szavazók körében, akik 2021. február végén úgy nyilatkoztak, hogy biztosan részt kívánnak venni az előválasztáson, Dobrev Klára támogatottsága 28 százalék, Jakab Péteré 27 százalék, Karácsony Gergelyé pedig 22 százalék. Tőlük elmaradva Márki-Zay Péterre 9, Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna. Jelenleg ez egy „hideg kampányidőszakban” mért adat, leginkább a kezdeti elköteleződésről, mintsem a tényleges esélyekről mond érdemibb információt.

Összességében hangsúlyozni kell, hogy az adatfelvétel pillanatában ezek az arányok még egy „csata előtti tájkép” helyzetet tükröznek. A jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a ma még csak a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is. Messzemenő következtetést levonni tehát erősen túlzó lenne a kiindulópontként kezelendő eredményekből, akárcsak egyéb, a teljes népességre vonatkoztatott népszerűségi adatokból.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. február 22. – február 25. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.