Hírek-Aktuális
Egy évvel ezelőtti szinten a Fidesz-KDNP, beállt ellenzéki támogatottság-trendek

Az IDEA Intézet 2020. január 31. és február 12. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan csökkent (30 százalék). A biztos szavazó pártot választók körében szintén némi csökkenés regisztrálható (-3%). A kormányzópárt támogatottsága ebben a rétegben 47 százalék.

Az elmúlt egy évben a Fidesz választottsága rendkívül szűk sávban mozgott, stabilan mögötte állt a teljes népesség mintegy háromtizede, a biztos szavazó pártot választók közel fele.

Az IDEA Intézet pártpreferencia-kutatására 2020. január 31 – február 12. között került sor. A teljes, választókorú felnőtt népesség körében a kormánypártok támogatottsága 30 százalék, a biztos szavazó pártválasztóknál pedig 47 százalék. Mindkét esetben kisebb mértékű, egy, illetve három százalékpontos csökkenésről beszelhetünk. Ez a csökkenés azonban a 2019-es év egészét vizsgálva nem mutat trendszerű változást. 2019. január és 2020. január között ugyanis a Fidesz–KDNP támogatottsága rendkívül szűk sávban mozgott. Az adatfelvétel dátumától függetlenül stabilan mögötte állt a teljes népesség mintegy háromtizede, a biztos szavazó pártot választók közel fele. 2019 januárjában, tehát pont egy évvel ezelőtt, 32 és 47 százalék volt a két jelzett választói rétegben a mért támogatottsági arány.

2020. január végén az ellenzéki oldal meghatározó pártja továbbra is a Demokratikus Koalíció, mögötte pedig három, közel azonos támogatottságú párt áll. Az előző hónaphoz képest a DK támogatottsága hibahatáron belül növekedett. Egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson a DK a teljes népességben 11 százalékot (+2), a biztos szavazó pártválasztóknál pedig a 16 (+1) százalékot kapna. Egy év alatt, a teljes népesség körében a DK 5 százalékponttal növelte a támogatottságát: 2019 januárjában még 6 százalékon állt, ami a sikeres EP-szereplést követően 2019 nyarán emelkedett hibahatáron túli mértékben. A biztos szavazó pártot választóknál a változás szintén meghaladja a hibahatárt, hiszen a 2019. januári 9 százalékhoz képest egy év alatt 7 százalékponttal növekedett a párt választottsága.

A Momentum Mozgalom az előző, december végi adatfelvételhez képest nem tudta tovább bővíteni táborát. A teljes népességben 6, a biztos szavazó pártot választók körében pedig 10 százalék a támogatottsága, ami teljesen megegyezik a 2019. év végi adatokkal. Az elmúlt egy évben a teljes népesség körében a Momentum támogatottsága 3 és 6 százalékos intervallumban mozgott, a biztos szavazó pártot választóknál azonban nagyobb

 

volt mozgás. Az év elején még a 4–6 százalékos sávban mozgott a Momentum választottsága, ami az EP-választáson elért, minden várakozást felülmúló szereplést követően, az év második felében csúszott fel a 10–12 százalékos sávba.

A DK-val és a Momentum Mozgalommal ellentétes irányú mozgás regisztrálható az ellenzéki tábor másik két, 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt elérő pártja, a Jobbik és az MSZP esetében. 2019 decemberéhez képest a Jobbik támogatottsága nem változott a választókorú népesség körében (6%), míg a biztos szavazó pártválasztók között hajszállal növelte (+1) a támogatói táborát (9%). Egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában az ellenzéki oldal legnagyobb támogatottságú pártja még a Jobbik volt (10%), azonban az EP-választásokon elért igen gyenge eredményét követően választottsága lassú erózióba kezdett. Egyetlen pozitívum a Jobbik számára, hogy a biztos szavazó pártot választók körében megállt támogatottságának trendszerű csökkenése.

Az előző, 2019. decemberi adatfelvételhez képest MSZP támogatottsága érdemben nem változott. A teljes népesség 5, a biztos szavazó pártot választók 6 százaléka támogatja a pártot. A Magyar Szocialista Párt egy év alatt kisebb mértékű támogatottság-veszteséget könyvelt el a Jobbikhoz képest. Ennek oka, hogy 2019 januárjában is lényegesen alacsonyabb volt a támogatottsága, mint a Jobbiké, így a teljes népesség és a biztos szavazó pártot választók körében is – összességében – hibahatáron belüli az elszenvedett támogatottság-csökkenés.

A kisebb pártok mindegyike 1–3 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes, választókorú népesség körében. Ebben a csoportban a Mi Hazánk Mozgalomnak 3 százalékpontos tábora rögzíthető. Az LMP-t, a Párbeszédet, valamint a Magyar Kétfarkú Kutyapártot a teljes választókorú népesség 2–2 százaléka választja. A biztos szavazó pártot választóknál a Mi Hazánk, az LMP és az MKKP is 3–3, míg a Párbeszéd 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya a vizsgált időszakban a teljes népesség 32 százaléka, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábban mért adatokhoz képest.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2020. január 31.–február 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. Az 2500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,5 százalékpont.