News
Mint az EP-választáson: erősödik a DK és Momentum

Az IDEA Intézet 2019. június 5-június 9. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében a május elejei eredményekhez képest érdemben változatlan (32%). A Jobbik és az MSZP szavazótábora viszont szűkült a teljes népesség (Jobbik: 7%; MSZP: 5%) és a biztos szavazó pártválasztók (Jobbik: 9%; MSZP: 8%) körében egyaránt. A Demokratikus Koalíció és a Momentum úgy a teljes népesség körében, mint pedig a biztos szavazó pártválasztók körében bővítette táborát. Június elején a teljes felnőtt népességben a DK-támogatóinak aránya 8 százalék, a Momentumé 5%. A biztos szavazó pártválasztók 15 százaléka a DK, 9 százaléka a Momentum listájára szavazna. Az ellenzéki átrendeződésnek az esélye megvan, ugyanakkor csak több hónap után lehet arról megbízható következtetésekkel élni.

Az IDEA Intézet EP-választás utáni soron következő adatfelvételére 2019. június 5-június 9. között került. A várakozásoknak megfelelően az ellenzéki oldalon két, május 26-án jobban szereplő párt, a Demokratikus Koalíció és a Momentum támogatottsága nőtt. Ezt megelőzően az intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatást 2019. május 2-május 6. között végzett, bőven az EP-kampányhajrát megelőzően.

Akkor a Fidesz a Fidesz–KDNP támogatóinak aránya a teljes felnőtt népességben 32 százalék, ez az arány június elején változatlan. A DK támogatottsága 8 százalékos a teljes népesség körében. A Jobbik a május elejei 9 után júniusban 7 százalékos támogatottsággal bír. Az MSZP és a Momentum támogatottsága egyaránt 5 százalékos, az MSZP esetében ez csökkenés (májusban a teljes népesség 7 százaléka támogatta), a Momentum esetében a májusi 3 százalékos után emelkedés.

A további pártokat tekintve a teljes népesség körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak 3 százalékos, az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékos a támogatottsága a vizsgált időszakban, míg a Párbeszéd a korábbi 1 százalékos támogatottsága nem változott.

A Fidesz–KDNP-re a május elejei biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka után június elején 49 százaléka, a DK-ra az előző hónapi kutatás 9 százaléka után júniusban 15 százalék szavazna. A biztos szavazó pártválasztók 9-9 százaléka a Momentumot, illetve a Jobbikot, 8 százaléka az MSZP-t, 3 százaléka a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot támogatná. A Párbeszéd, a Mi Hazánk Mozgalom és az LMP listájára a biztos szavazó pártválasztók 2-2-2 százaléka szavazna. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya változatlan, a vizsgált időszakban 34 százalékuk nyilatkozott így.

Az EP-választás eredményeihez hasonlóan és azok következményeként június elején a DK és a Momentum profitált leginkább támogatottságban. Mindebből nem következik megkérdőjelezhetetlenül az, hogy az ellenzéki átrendeződés előrehaladott szakaszban lenne. Ezt illetően további havi mérések birtokában lehet majd csak következtetésekkel élni. A zajló előválasztási kampány, illetve annak eredménye megerősíthet pártokat, ahogyan egy-egy jelölt kudarc esetében a változások is lelassulhatnak.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. június 5-június 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.