News
Hvg.hu - IDEA: a baloldal semmit nem profitált a túlóratörvényes tiltakozásokból

A közvélemény-kutató cég szerint a túlóratörvény elleni tiltakozások eredményei a februári pártszimpátiákban látszódnak, így azt lehet megállapítani, hogy a baloldal nem tudott ezekből profitálni, a Jobbik viszont igen. A Fidesz népszerűségét nem rázta meg jelentősen a tiltakozássorozat.

A túlóratörvény december végi botrányos elfogadása után tüntetés- és tiltakozássorozat vette kezdetét, az IDEA Intézet úgy látta, ennek hatását a pártszimpátiákra hónapokkal később érdemes vizsgálni, ennek idejét február 28. és március 4. között látta eljönni. Az eredmények a következőek:

- A Fidesz minimális népszerűségcsökkenést szenvedett el: a teljes népesség körében 35-ről 31 százalékra esett vissza a népszerűsége.

-A baloldali pártok nem tudtak élni a lehetőséggel, az MSZP 7, a DK 6 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogy korábban is.

-A Jobbik előrelépett 7 százalékról 10 százalékra

-A Momentum Mozgalom egy százalékkal visszaesett január óta, és 3 százalékon áll

-Az LMP 2, a Párbeszéd 1, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 3 százalékos támogatottságot tud felmutatni.

A biztos pártválasztók körében a helyzet: A Fidesz–KDNP-re a januári 47 százalék után februárban ismét 47 százaléka szavazna, míg a Jobbikra az előző hónapi kutatás 16 százaléka után február végén 17 százalék. A biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 4 százaléka a Momentumot támogatná. A Párbeszéd listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, az LMP listájára 3, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak ismét a 4 százaléka szavazna. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya növekedett januárhoz képest, a vizsgált időszakban 34 százalékuk nyilatkozott így.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2019. február 28. és március 4. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb +/- 2,2 százalékpont.